Påven gör ekumenisk pilgrimsfärd till Genève


 
När påve Franciskus besöker Genève den 21 juni blir det tredje gången en påve besöker staden. I likhet med de tidigare påvebesöken står även denna gång en internationellt mycket viktig händelse i fokus.

Första gången en påve besökte Genève var 1969, då Paulus VI besökte staden i samband med 50-årsfirandet av Internationella arbetsorganisationen ILO, samt besökte centrum för de ekumeniska Kyrkornas världsråd.

1982 besökte påve Johannes Paulus II staden. Han besökte då bland annat Internationella Rödakorskommittén och Europeiska organisationen för kärnforskning.

Då påve Franciskus nu besöker staden är det delvis som ekumenisk pilgrim, för att delta i 70-årsfirandet av Kyrkornas världsråd, något som har stor betydelse för ekumeniken. Under besöket är även ett möte med nordkoreanska kristna inplanerat.

Som herde för den universella katolska kyrkan omfattar varje påvlig resa också alltid ett möte med landets katoliker. Påven kommer därför att, i likhet med sina företrädare, att fira mässa med schweiziska katoliker. Mässan kommer att firas i stadens mässhall Palaexpo.
 
Källa: Vatican News