Birgitta Ohlssons bok redan en klassiker


 
Ibland hör man nästan på telefonsignalen vad samtalet kommer att handla om. Väninnan, som är mest meriterad, erfaren och har ett omvittnat gott rykte får inte jobbet som hon sökt utan det går till en yngre person med mycket lägre meriter, men med rätta kontakter, ringer och är arg, ledsen och uppgiven.

Jag säger som jag brukar: vi har lång väg till ett jämställt och på meriter grundat arbetsliv. Till dess får vi bryta ihop, snyta oss, resa oss på nio och gå på´t igen.

Birgitta Ohlssons bok handlar om alla oss duktiga flickor som menar att ett gott arbetsliv byggs på meritokrati, inte på mäns kvotering av varandra, inte på släkt- eller vänskap, inte på sängvägen eller på mutor. Vilket vi, som vill ha meritokrati föraktar.

I boken får vi följa Ohlssons egen yrkeskarriär, hennes lyckade karriärsteg och hur hon hanterar patriarkala myter och härskartekniker som används för att hålla kvinnor borta från högre positioner.

Jag skulle säga att boken redan är en klassiker för alla oss som vill ha meritokrati, men som fram till dess effektivt behöver hantera motståndet mot jämställdhet.
 
Madeleine Sultán Sjöqvist
 

Titel: Duktiga flickors revansch
Författare: Birgitta Ohlsson
Förlag: Forum
Utgivning: 2017

Copyright/fotograf: Birgitta Ohlsson c Lotte Fernvall/Aftonbladet/IBL