Jules Rimet – katoliken som blev pappa till fotbolls-VM


 
Från starten den 14 juni och till och med finalen den 15 juli räknar man med att omkring 3,2 miljarder människor världen över kommer att se på fotbolls-VM. Men långtifrån alla vet att den internationella fotbollstävlingen startades i katolsk anda, av en djupt troende man från en liten by i Frankrike.

Jules Rimet föddes den 14 oktober 1873 i den lilla byn Theuley i östra Frankrike. Hans far var specerihandlare och familjen levde under knappa omständigheter så när Jules var 11 flyttade de till Paris för att hitta bättre arbete efter en ekonomisk kris.

Rimets bakgrund, såväl som han djupa katolska tro, påverkade i hög grad hur han såg på världen. Även efter att han själv blivit en framgångsrik advokat hade Rimet ett hjärta för de fattiga och inspirerades av kyrkans sociallära, och han ska ha varit särskilt inspirerad av Pope Leo XIIIs encyklika Rerum Novarum.

Jules Rimet älskade också sport och var fast övertygad om att det kunde förena människor över ras och klass. Vid 24 års ålder grundade han sportklubben Red Star, som var öppen för alla oavsett klass.

Han insisterade på att klubben skulle omfatta fotboll, trots att han inte spelade sig själv och trots att fotboll vid den tiden sågs främst som en engelsk företeelse och dessutom något för de ”lägre klasserna”.
– Människor kommer att kunna mötas i förtroende utan hat i sina hjärtan och utan förolämpningar på sina läppar, sa han en gång om sin vision för sport.

År 1904 hjälpte Rimet till att grunda Fédération Internationale de Football Association (International Federation of Association Football, eller FIFA), men när första världskriget startade försenades hans planer på att arrangera en internationell turnering.

1921 blev Rimet VD för FIFA, och sju år senare kunde han hålla den första VM-turneringen i Uruguay. Han bar den nu berömda Jules Rimet-trofén ombord på ett skepp till Sydamerika i sin väska.

Rimet förblev FIFA:s president fram till 1954, och 1956 nominerades han till Nobels fredspris, på grund av sina insatser för världsfotbollen. Han dog i Frankrike i oktober 1956 vid 83 års ålder.
 
Källa: Catholic Herald
Foto: Wikimedia Commons, public domain