USA:s katolska biskopar kritiserar Trums migrationspolitik


 
Närmare 12 000 barn befinner sig i amerikanska interneringsläger. Av dessa har omkring 2000 skilts från sina föräldrar. Det uppger det amerikanska departementet för inrikes säkerhet.

Det var för några veckor sedan som USA:s justitieminister Jeff Sessions gav order om att gripa och fängsla alla som tar sig in i USA illegalt.

Tidigare skickades immigranterna till flyktingförvaring i väntan på deportation. Nu splittras familjer då föräldrar deporteras, eller sätts i häkte, medan barnen omhändertas.

Nu växer kritiken mot Donald Trumps nolltolerans mot illegal invandring och bland de skarpaste kritikerna finns de katolska biskoparna i USA. De kräver nu att Trump-administrationen stoppar policyn.

Hårdast är kritiken från de biskopar som tjänstgör i stift vid eller nära den amerikanska gränsen mot Mexiko, och som i sitt dagliga värv ser lidandet på nära håll.

San Antonios ärkebiskop Gustavo Garcia-Siller skrev nyligen på Twitter:
– Flyktingbarnen tillhör sina föräldrar, inte regeringen eller någon annan institution. Att stjäla barn från deras föräldrar är en grov synd, omoraliskt och ondskefullt.

Påve Franciskus är enig med biskoparna och riktar hård kritik mot Donald Trumps migrationspolitik, som han kallar omoralisk. Han påminner dock om att problemet fanns redan under tidigare administrationer.
– Det handlar inte bara om Trump, utan även om tidigare regeringar, sa påven i en intervju med nyhetsbyrån Reuters nyligen.
 
Källor: Crux Now, CNA
Foto: Tony Webster via Wikimedia Commons