Katolskt i Almedalen med Newmaninstitutet och Signum


 
Nästa vecka startar politikerveckan i Almedalen och för sjunde året i rad är Katolska kyrkan närvarande. Kyrkan representeras av tidskriften Signum och Newmaninstitutet, i samarbete med studieförbundet Bilda.

Thomas Idergard S.J. berättar att trots den ökande konkurrensen med allt fler seminarier så ökar deltagarantalet.
– Förra året kunde vi introducera den förste kardinalen i Almedalen. I år kommer, såvitt vi vet, den första nunnan någonsin att delta i Almedalsveckan, säger han.

Syster Sofie Hamring kommer att diskutera lärdomar från #metoo, och hon finns också tillgänglig för medierna från måndag den 2 juli till onsdag den 4 juli.

I övrigt ser det katolska programmet för Almedalsveckan ut på följande vis:

Artificiell intelligens ett hot – och varför verkar ingen bryr sig?

Måndag 2 juli kl 16:00–17:00

Dagligen umgås vi med ett digitalt moln som samlar information om våra beteenden som t.ex. konsumenter, väljare och patienter, i syfte att kunna ersätta eller överskrida mänskligt handlande för skiftande ändamål. Medverkar gör bland andra Peter Eriksson, Maria Borelius, Sara Övreby och Philip Geister.

Behövs teologi för att #metoo ska få betydelse?

Tisdag 3 juli kl 11:00-12:00

I samband med förra höstens #metoo-kampanj talades ofta om förändring, men mindre klart om exakt vad och hur. Politik- och kulturdebatten har sedan handlat om maktstrukturer, sexualundervisning och jämställdhet ungefär som vanligt. Är det dags för ett helt nytt grepp – det teologiska? Medverkande: Sr Sofie Hamring, Johan Hakelius, Karin Pihl och Per Ewert.

Det okända problemet: Religionsfriheten hotad i våra förorter – vad gör vi åt det?

Tisdag 3 juli kl 16:00-17:00

Vi känner beskrivningen av sociala problem i de segregerade förorterna runt våra storstäder. Mindre känt är förmodligen att många kristna uppfattar att deras religionsfrihet begränsas och att de utsätts för en förföljelse som hindrar dem att vara öppna med sin tro. Detta i Sverige 2018. Medverkande: f Adris Hanna, Ruth Nordström, Susanna Popova och Robert Hannah.

Vad är så farligt med religiösa friskolor?

Onsdag 4 juli kl 16:00 – 17:00

Politiska partier tycks tävla om hårda tag mot konfessionella friskolor, p g a rapporterade missförhållanden vid en eller två muslimska friskolor. Längst går S som förordar ett totalförbud. Vad är egentligen problemet? Är det bara i Sverige? Vad vill de göra – och vad kan och får de göra? Medverkar gör Olle Burell, Frida Park, Fredrik Heiding och Hedvig Bernitz.

Mer om den katolska närvaron i Almedalen finns att läsa på Newmaninstitutets hemsida.
 
Text: Bitte Assarmo
Foto: News Øresund