Nicaragua: Nuntien vädjar om vapenstillestånd och dialog


 
Våldet i Nicaragua fortsätter. Sedan april har över 300 människor dödats och oppositionen kräver presidentens avgång och en återgång till demokrati.

Nu vädjar den apostoliske nuntien, msgr Waldemar Stanislaw Sommertag, om vapenstillestånd och dialog i påvens namn:
– I detta tragiska ögonblick önskar jag i påvens och Heliga Stolens namn uttrycka djup oro för landets allvarliga situation. Det är självklart inte acceptabelt att tro att de döda och utsatta för våldet kan lösa en politisk kris och garantera en framtid av fred och välgång i Nicaragua.

Nyligen intog polis och paramilitära styrkor kontrollen över centrala Masaya, en stad 30 kilometer från Managua och som har blivit en symbol för motståndet mot regeringen. En lokal människorättsorganisation beräknar att minst 3 personer dödades och många skadades.

Katolska kyrkan utsätts utsätts också för allt fler attacker. Kardinal Leopoldo Brenes, ärkebiskop av Managua, attackerades 9 juli tillsammans med nuntien och hjälpbiskopen av Managua Silvio Báez, av aktivister som står nära regeringen.

Trots attackerna har Nicaraguas präster, på påvens uppmaning, enhälligt beslutat att fortsätta den nationella dialogen. Samtidigt fördömer de bristen på politisk vilja från regeringens sida.

FN:s generalsekreterare António Guterres har riktat hård kritik mot de styrkor som är knutna till regeringen. Deras insatser mot civila och studenter utgör ett hinder att uppnå en politisk lösning på situationen, menar man.
 
Källa: Vatican News