Polisen i Toronto utreder terrorkoppling


 
Den man som misstänks ha dödat två och skadat tretton personer i Toronto i söndags kan ha koppling till IS. Det säger en poliskälla till kanadensiska medier.

Mannen har identifierats som Faisal Hussain, 29. Han bodde hos sina föräldrar i stadsdelen Thorncliffe Park, några kilometer norr om Danforth där massakern ägde rum. Polisen har gjort husrannsakan i lägenheten och har setts flytta lådor med bevis från byggnaden.

En av grannarna i huset uppgav att hon direkt känt igen Hussain när hon sett videoklipp från skjutningen, på grund av dennes hatt och skägg.
– Jag ryste när jag såg bilderna från övervakningskamerorna för jag visste att det var han, säger hon till CBS News.

Hussain, som hade fyra syskon, led enligt sina föräldrar av svåra problem med depression och ångest. Enligt familjens granne Sadaf Pathan har också resten av familjen varit drabbad av ohälsa. En av hans systrar dog plötsligt och oväntat, och en av bröderna ligger för närvarande i koma av okända skäl.

Utredarna har indikationer på att Faisal Hussain har besökt webbsidor kopplade till terrorgruppen IS och att han även uttryckt stöd för terrorn, enligt kanadensiska nyhetsmedier. Man utreder nu om han vid något tillfälle bott i Afghanistan eller Pakistan.

Däremot finns i nuläget inga misstankar om att IS skulle ha beordrat attacken.

I attacken dödades den tioåriga Julianna Kozis och Reese Fallon, 18. Tretton personer skadades. Även gärningsmannen dödades, men det är ännu oklart om han sköts av polis eller tog sitt eget liv.

Enligt en poliskälla ska vapnet, som Hussain använde, ha tillhört hans äldre bror. Brodern är sedan tidigare känd hos polisen och har band till ett av Thorncliffe Parks gatugäng.
 
Källor: CBS News, CBC News
Foto: Youtube faksimil