Tre gånger Bergman


 
I år skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Hans betydelse som filmregissör kan knappast överdrivas – få har satt sin prägel på den moderna filmen som han. Nu släpps många av hans filmer åter på dvd och vi tipsar om tre av hans mästerverk.
 
Det sjunde inseglet
I rollerna: Max von Sydow, Nils Poppe m fl

Den katolska tron är ständigt närvarande i detta medeltids- drama, där Max von Sydows schackspel med döden är en av historiens mest kända filmscener. Den lysande skådespelarensemblen och de suggestiva miljöerna bidrar till en av historiens mest berömda och rosade filmer.
 
Jungfrukällan
I rollerna: Max von Sydow, Birgitta Walberg m fl

Berättelsen om den unga flickan som skändas och mördas av tre män, som senare söker husrum hos flickans föräldrar, är en klassiker om kärlek, hat och hämnd. Många har försökt återskapa berättelsen – den har bland annat blivit rysare i skräckfilmsmästaren Wes Cravens regi – men originalet slår förstås alla kopior.

Fanny och Alexander
I rollerna: Jan Malmsjö, Erland Josephson m fl

Detta episka mästerverk behöver knappast någon närmare presentation. Det överdådiga julfirandet har inspirerat filmskapare över hela världen, och familjen Ekdahls öden lämnar ingen oberörd. Både filmen och TV-serien finns nu på dvd och blu-ray.
 
Bitte Assarmo