Storbritannien lockar med heliga platser

https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/Aylesford-Priory.jpg
Aylesford Priory
https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/Canterbury-Cathedral.jpg
Canterbury Cathedral
https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/Fountains-Abbey.jpg
Fountains Abbey
https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/Lourdes-Carfin.jpg
Lourdes Carfin
https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/Saint-Davids-Cathedral.jpg
Saint Davids Cathedral
https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/Thomas-Becket-mordplats.jpg
Thomas Becket mordplats

 
Storbritannien förknippar man kanske inte med heliga platser, men faktum är att det en gång katolska landet har många pilgrimsmål att erbjuda även nutida besökare. Här berättar vi om några enstaka som kanske kan inspirera till att ta reda på mer.

Från Wye i östra Kent kan man vandra de dryga två milen till katedralen i Canterbury, till Sankt Thomas Beckets altare. Thomas Becket, som från början var hovman hos Henrik II, utnämndes till ärkebiskop av Canterbury 1161 eller 1162.

Han ändrade då helt sin livsstil och blev en röststark kämpe för kyrkans frihet från staten. Hans åsikter tvingade honom i landsflykt, och när han kommit tillbaka till England överfölls han och halshöggs i Canterburys katedral under en vesper 1170.

Thomas Beckets reliker förvarades i katedralen ända tills Henrik VIII förstörde dem efter brytningen med Rom. Ett benfragment från ena armen hittades dock i Ungern 2016, och fördes till England på en turné som avslutades just i katedralen där han mördades.

I den walesiska staden St. David’s finns den heliga källan St. Non. Källan sägs ha sprungit fram omkring år 500, då Sankta Non födde Sankt David, Wales skyddshelgon.

Källan blev snart känd för sina helande egenskaper. På platsen byggdes ett kapell och pilgrimer fortsatte resa till platsen långt efter reformationen.

I mitten av 1950-talet fanns dock bara ruiner kvar vilket fick passionister, som vördade platsen, att driva på en återuppbyggnad. De hjälpte själva till med att bygga upp brunnen och ett pensionat. Strax intill finns ruinerna av det gamla kapellet kvar.

I Yorkshire finns många klosterruiner att besöka. Strax utanför stiftsstaden Ripon i norra Yorkshire ligger cisterciensklostret Fountains Abbey. Här levde cisterciensbröder från omkring 1132 och fram till 1539 då Henrik VIII upplöste klostren.

Fountains Abbey är ett av de största och bäst bevarade medeltida cisterciensklostren i England och är idag både ett byggnadsminne och upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Bland övriga klosterruiner i Yorkshire hittar man augustinklostret Bolton Abbey som grundades 1154 och benediktinklostret St Mary’s Abbey, beläget i York och grundat redan i slutet av 1000-talet.

I Aylesford Priory i Kent finns en helgedom tillägnad den helige Simon Stock som var karmelitmunk, född omkring 1165. Han kom att bli prior för karmelitklostret som byggdes på platsen på 1200-talet.

Traditionen berättar att Jungfru Maria uppenbarade sig för honom en söndag i juli i mitten av 1200-talet. Hon överräckte det bruna skapularet till honom med löfte om att den som dör i tron, bärande detta skapular, ej kommer att lida i den eviga elden.

Aylesford Priory förstördes under Henrik VIII och munkarna fördrevs, men idag finns åter karmeliter på platsen. Stora delar av det gamla klostret har återuppbyggts, nya byggnader har kommit till – inklusive ett gästhem med 80 sovplatser. Varje år besöks platsen av omkring 200 000 pilgrimer.

Tolv kilometer öster om Glasgow, i Carfin, finns en kopia av Lourdesgrottan. Den byggdes på 1920-talet av lokala katoliker under ledning av fader Thomas Taylor.

Fader Taylor, som lett en grupp pilgrimner till Lourdes, ville ge landets katoliker möjlighet att få ta del av samma upplevelse även om de inte hade råd eller möjlighet att ta sig till Frankrike. Idag lockar Lourdesgrottan i Carfin pilgrimer både från Storbritannien och övriga Europa.

I Carfin finns också All Saints Reliquary Chapel, ett kapell som innehåller över 700 reliker från olika helgon – de allra flesta av dem med äkthetsintyg. Detta är en av de största reliksamlingarna utanför Rom.
 
Information om pilgrimsmål i Storbritannien finns bland annat på The Catholic Travel Guide, The British Pilgrimage Trust och Go Catholic Travel.