Katolska aktivister stödjer Assange

Ciaron O’Reilly är en av de katolska aktivister som stödjer Julian Assange


 
Katolska aktivister har etablerat en stödmanifestation för Julian Assange, som befinner sig på den ecuadorianska ambassaden i London sedan 2012.

Ecuadors ambassad släppte nyligen ett pressmeddelande där man förklarade att Assange inom kort kommer att tvingas lämna ambassaden och att han då överlämnas till engelska myndigheter.

Catholic Worker-rörelsen i London har länge engagerat sig i Julian Assange, och i manifestationen deltar Catholic Worker Farm London, Catholic Worker Farm Dublin och Catholic Worker Camden.

Talespersonen för manifestationen, Ciaron O´Reilly säger att man oroar sig för att Assange kan komma att utlämnas till USA efter de nya uppgifterna från Ecuadors ambassad:
– Vi vet att visselblåsare inte är populära i USA, och om Julian utvisas dit kan han komma att fängslas på livstid för att han avslöjat vad som skedde under Irakkriget. Men det kan också bli så att han helt enkelt blir skjuten, ”av misstag”.

Julian Assange, som är född i Australien, är känd som hacker och för sitt engagemang i Wikileaks. Wikileaks har publicerat 90 000 hemliga NATO-dokument som rör USA:s krigföring i USA och också publicerat en hemligstämplad film som visar hur besättningen på en amerikansk stridshelikopter skjuter ihjäl civila reportrar.

Ciaron O’Reilly besöker regelbundet Julian Assange på ambassaden, och har också kontakt med hans familj. Likt Assange är han australiensare, och han föddes i Brisbane i Australien som son till irländska immigranter.

Som barn gick han i katolsk skola, och hans tro växte sig allt starkare. Han engagerade sig redan som tonåring i sociala orättvisor, inte minst när det gällde aboriginernas livssituation.

1980 grundade han Catholic Worker-rörelsen i Brisbane. Han har också kontakt med andra i den katolska arbetarrörelsen, och andra kristna pacifister, bland annat Catholic Worker Farm i London.

För Ciaron O’Reilly är det självklart att vara aktivist. Men det är alltid ickevålds-principen som gäller. Den pacifistiska livssynen, som går som en röd tråd genom den katolska arbetarrörelsen, är självklar för honom.
– Kristus förbjuder oss att ta till våld. Och det gäller allt våld, säger han till Katolskt magasin.

1991 stormade han och flera andra aktivister en flygbas i USA, och förstörde ett bombplan. Då dömdes han till 13 månaders fängelse. Men fängelsetiden gjorde honom bara mer övertygad om att protester var och är nödvändiga, och i synnerhet mot en stormakt som USA.

Nu sitter han alltså utanför Ecuadors ambassad på Hans Crescent i London, i en stillsam manifestation för Assanges frihet. Då och då möter andra aktivister upp, men reglerna är solklara; våld är inte tillåtet och den som känner sig provocerad av polisnärvaron, eller tappar humöret, gör bäst i att lämna platsen.

Stödet för Julian Assange är stort bland katolska aktivister runt om i världen och just nu pågår en namninsamling som ska skickas till Vatikanen för att försöka få påve Franciskus att träda in.

En av de som engagerat sig och skrivit under är skådespelaren Martin Sheen, djupt troende katolik och aktivist.

Ciaron O’Reilly kommer att stanna vid ambassaden tills vidare, och ger inte upp sin manifestation.
– Konventionella protester är verkningslösa, säger han. En liten grupp demonstranter utanför exempelvis en ambassad kan påverka oändligt mycket mer än tio tusentals i ett vanligt demonstrationståg.
 
Text och foto: Bitte Assarmo
 
Manifestationen kan följas via Ciaron O’Reillys twitterkonto.