Katolska systrar startade Network


 
Network grundades av systrar från en rad katolska ordnar i USA 1971 och räknas som en lobbyingorganisation. Den har sitt huvudkontor i Washington, DC, och använder delvis samma lobbyingmetoder som andra organisationer – bland annat följer systrarna noga beslutsprocesserna i kongressen och publicerar regelbundet en sammanställning av hur alla kongressledamöter har röstat i Networks hjärtefrågor.

Network arbetar också med bland annat församlingsmaterial om mänskliga rättigheter och påverkansmöjligheter.

En av Networks mest synliga verksamheter under de senaste åren har varit Nuns on the Bus, en opinionsbildningskampanj där katolska nunnor reser runt i USA i en buss för att träffa politiker, ledarredaktioner, frivilligorganisationer och lokalbefolkning.

En av bussresorna var en kampanj för att få människor som inte brukar rösta att använda sin rösträtt, och flera andra har satt fokus på allas rätt till sjukvård.

Syster Simone Campbell har blivit inbjuden till en rad talkshows i nordamerikanska TV-kanaler, och flera reportage om nunnornas bussresor har gjorts. Det finns också ett smakprov från en tänkt längre dokumentärfilm om nunnorna – sök på ”Nuns on the Bus” på Youtube
 
Text: Anna Braw
Foto: Network