Nuns on the Bus möter ständigt nya vänner

https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/21389169810_7ae4c27384_o.jpg
https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/21389241440_be77fa5c83_o.jpg
https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/21575047365_eb57a80692_o.jpg
https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/21584021651_d5ae1bd9d5_o.jpg
https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/20955798483_16e3bfce39_o.jpg
https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/20956336893_1318c0fb22_o.jpg
https://i0.wp.com/www.katolsktmagasin.se/wp-content/uploads/2017/12/21387384648_e444e86e1d_o.jpg

 
En buss full med nunnor – Nuns on the Bus – styr mot Mar-a-Lago, Donald Trumps lyxanläggning i Florida, i slutet av sommaren.
– Vi är här, vi är medborgare, vi försöker få demokratin att fungera i en svår tid, säger syster Simone Campbell som leder Network.

Det blev ingen busstur förra året.
– Det var alldeles för mycket att göra här i DC, säger syster Simone Campbell.

Den här eftermiddagen har hon haft ett möte om en kampanj som ska lanseras dagen efter: det är en omröstning om mathjälp på gång på nationell nivå.
– Vi vill stoppa förslaget, vi vill att de ska rösta nej, och vi talar om för kongressledamöterna att vi ser vad de gör. Vi har gått från kontor till kontor. På onsdag skickar vi ut ett meddelande till alla vänner och stödjare som vi har på vår lista om att de ska ringa sina kongressledamöter och tala om att det rätta är att rösta nej. Sedan skickar vi ut samma uppmaning till 10 000 mobiltelefonnummer – det är det som är mest effektivt just nu. ”Ring nu!” skriver vi, och folk gör det. Vi är här, vi är medborgare, vi försöker få demokratin att fungera i en svår tid.

Network har sitt kontor i Washington, DC, därför att det är hemstaden för den nationella och internationella politiken i USA. 20 anställda och några volontärer arbetar med lobbying och opinionsbildning på alla nivåer i samhället.

Syster Simone kom till Network 2004, men organisationen har funnits sedan 1971, berättar hon:
– Det är faktiskt ett ganska bra namn – folk frågar om det, och vi får berätta. Det var så att vår biskop skickade ut en skrivelse där han bland annat uppmanade kommuniteterna att engagera sig mer i samhällsfrågor. Systrar i flera ordnar insåg att det han ville att de skulle göra bara var att leva ut evangeliet på ett nytt sätt. De ville göra det, men de tyckte inte att det behövdes någon ny organisation för det, bara ett nätverk. 47 systrar var de då. Vi har hetat Network sedan dess, och vi är alla sorters katolska systrar, mest från östkusten.

Det systraskap som hon själv lovade att leva sitt liv med som ung vuxen heter Sisters of Social Service och grundades i Budapest 1923.
– När jag gick med i kommuniteten var medborgarrättsrörelsen igång, säger syster Simone. För mig hör Jesus och rättvisa ihop – det var det som drog mig dit. Politik har alltid varit en del av min ordens identitet. Jag är inte lärare eller sjuksköterska, så jag började som socialarbetare. Lite senare läste jag till jurist.

Det finns fler juristsystrar i Network, till exempel dominikansystern Bernadine som undervisade i engelska som andraspråk. Till slut hade hon fått så många frågor om migrationsjuridik av sina elever att hon började studera igen trots att hon var mer än dubbelt så gammal som de andra juridikstudenterna.
– Vi arbetar på Capitol Hill och med de federala politikerna för att säkerställa att rättvisefrågorna alltid är med, säger syster Simone.

En rad frågor är alltid synliga i Network-arbetet: de federala budgetarna, vård och hälsa, bostäder, löner, skatter, röstningsförfaranden och demokrati, kvinnofrågor och familjefrågor.
– Miljöfrågorna är integrerade i dem, på ungefär samma sätt som frågor om kollektivtrafik är integrerade i bostadsfrågorna, säger hon. Under 2001 och 2002, innan Irakkriget bröt ut, var hela organisationens fokus att försöka stoppa det kriget, men sedan dess har vi arbetat med de här huvudfrågorna hela tiden.

Network hade funnits i över 30 år när Nuns on the Bus plötsligt blev ett begrepp i USA och en nyhet i många andra länder också.
– Det var som ett trolleri, det som hände, säger syster Simone. 2012 skrev Vatikanen till 800 systrar som leder kommuniteter i USA och varnade dem för vårt dåliga inflytande – vi var ”radikala feminister”. Jag bad: ”Hur ska vi kunna använda det här?” Vi hade ett möte, bara en och en halv timme, och kom på att vi skulle åka ut med en buss och möta människor. Vi visste inte vad vi gjorde. Det var den heliga Anden. Det är bara den heliga Anden! Nu har vi gjort fem resor, och i sommar åker vi igen.

Syster Simone berättar att hon hade sett en gammaldags skolbuss framför sig, men Nuns on a Bus hamnade genast i en sorts buss som är specialbyggd för kampanjer.

Fyra eller fem saker händer varje arbetsdag under resan (”vi har massor att göra”): ett besök hos till exempel en organisation som arbetar med matutdelning, en presskonferens, ett möte med ledarredaktionen på en tidning, ett lobbyingbesök hos en eller flera politiker och en ”friend raiser” där systrarna möter lokalbefolkningen för att lära känna människor och höra om deras tillvaro och om vilka frågor som är viktiga för dem.

Resorna har fått sina teman genom aktuella frågor – den första var en protest mot ett förslag som skulle innebära en sämre ekonomisk säkerhet för redan utsatta i samhället, och hösten 2014 kampanjade systrarna för att få människor som inte brukar rösta att göra det.
– Det finns ju regler som man måste följa när man arbetar med lobbying, men vi försöker ta med oss vår inlevelseförmåga in i arbetet, säger syster Simone. Och det faktum att vi är nunnor är ofta ett litet överraskningsmoment.

Sommarens resa har Mar-a-Lago, Donald Trumps lyxanläggning i Florida, som mål.
– Det är en sådan kontrast! Det blir kul. Vi börjar på västkusten och reser i tre veckor. Det är 12–13 lobbyingbesök planerade, och så ska vi besöka platser som påverkas av skattebesluten: skolor, sjukhus … Vi träffar folket, media träffar folket, det gör att frågorna får mer uppmärksamhet än annars.

Det här blir den första resan i ett USA styrt av Donald Trump.
– Det är en mycket svår tid, med så stor polarisering, säger syster Simone. De rika blir rikare, och människor är rädda, känner sig utlämnade, blir arga. Polariseringen beror mycket på rädslan för att hamna utanför. Eftertänksamma samtal är inget för Trump, men om han skulle försvinna betyder det inte att problemen försvinner. Demokrati handlar ju alltid om att kompromissa, och det är många som inte vill det nu.

Systrarna i Network berättar gärna om sitt arbetes rötter – begreppet ”Catholic social justice”, som används för att sammanfatta deras arbete, har vuxit ur en 800-talspåves efterlämnade skrifter, och påven Franciskus inspirerar dem mycket nu.
– Jag hade bara hört hans namn innan han blev vald, men nu är jag hans hejaklacksledare, absolut. Han är så fantastisk – han utmanar oss verkligen, och skakar om oss. När han skrev om tecken på helighet räknade han upp inre styrka från Herren, en glädjefylld humor, passionerad djärvhet, gemenskap och ständig bön. Är inte det vackert?

De berättar också om de människor som de har träffat på sina bussturnéer – att kunna vittna om hur de människor som få räknar med lever är ett av syftena med resorna.
– Jag har så många ögonblick som jag minns, men ett är från en ”friend-raiser” i Cincinnati. Två kvinnor kom dit från en begravning. Deras syster, Margaret, hade dött för att hon inte hade råd med vård. De hade ett fotografi av henne med sig. ”Margaret’s Right” har blivit ett begrepp för oss. Jag har lärt känna familjen, vi har mötts igen efter det. Bussen skapar kontakter och gemenskap.
 
Text: Anna Braw
Foto: Network