Amerikanska katoliker delade om dödsstraffet


 
Påven Franciskus officiella avståndstagande från dödsstraff i alla situationer, som tillkännagavs den 2 augusti, skiljer sig från synen hos fler än hälften av USA:s katoliker – och amerikaner i allmänhet – enligt en ny undersökning.

Katolikerna utgör omkring 21 procent av USA:s befolkning, enligt Pew Research Center. En del av de områden med störst mängd katolsk befolkning finns i de 31 amerikanska stater som har dödsstraff, däribland Texas som utfört fler än en tredjedel av USA:s avrättningar sedan 1976.

Av de 31 staterna har endast tio utfört någon avrättning under de senaste fem åren. Hittills i år har 14 personer avrättats, åtta i Texas, två i Georgia och Alabama och en i Ohio och Florida.

Under en lång tid har stödet för dödsstraff varit på nedåtgående, men just nu ser det ut som om USA befinner sig på en annan filosofisk våglängd än påven. Under 2018 har stödet för dödsstraff generellt ökat, och det har ökat mer bland katoliker än bland amerikaner i allmänhet, enligt Pew Research Center.

2016 var 43 procent av USA:s katoliker för dödsstraff. I år är 53 procent för dödsstraff.

Det finns dock utrymme för att anta att ökningen är en tillfällighet i en nedåtgående trend. För drygt 20 år sedan var mer än 75 procent av amerikanska folket för dödsstraff.
 
Källa: Washington Post
Foto: pescholl415 via Wikimedia Commons