Tennessee utför första avrättningen sedan 2009


 
Den amerikanska delstaten Tennessee har utfört den första avrättningen på nästan tio år. Trots vädjan från delstatens katolska biskopar tillät guvernör Bill Haslam att den 59-årige Billy Ray Irick avrättades med giftinjektion i högsäkerhetsfängelset i Nashville.

Billy Ray Irick dömdes till döden 1986, för att ha våldtagit och mördat den 7-åriga Paula Kay Dyer. Irick var barnvakt åt flickan och erkände mordet. Innan han avrättades bad han om förlåtelse för sina brott.

I juli skickade Nashvilles katolske biskop Mark Spalding tillsammans med biskop Richard Stika, Knoxville och biskop Martin Holley, Memphis, ett brev till guvernör Haslam och bad honom att avskaffa dödsstraffet i delstaten.

Biskoparna uppmanade honom att använda sin auktoritet som guvernör för att sätta stopp för avrättningarna som planerats för resten av året. Dödsstraffet bidrar till en allt mer respektlös syn på mänskligt liv, skrev biskoparna.

Tennessee har just nu 60 fångar som inväntar avrättning. Den senaste avrättningen, före Irick, skedde 2009 då Cecil Johnson JR avrättades för mord på tre personer, som han begått 1980. Allt som allt har sju personer avrättats i delstaten sedan år 2000.
 
Källa: Catholic News Agency