Fascinerande om Camarón de la Isla


 
Under åratal var han flamencons okrönte kung. Nu visar Netflix en dokumentärserie om Camarón de la Isla.

Berättelsen om Camarón de la Isla är en berättelse om kärlek och glädje, passion och framför allt musik, men också om en blyg och tillbakadragen person som inte var helt bekväm med den status han åtnjöt.

José Monge Cruz föddes 1950 i San Fernando, i provinsen Cádiz i södra Spanien, omkring 50 mil från huvudstaden Madrid. Där växte han upp som barn nummer två i en syskonskara på åtta, med en far som var smed och en mor som vävde korgar men som också var en mycket duktig sångerska och som tidigt väckte Josés kärlek till flamencon.

Smeknamnet, som betyder ”räkan från ön”, fick han som barn, eftersom han var ljusare i hyn än sina syskon.

Serien spänner över hans barndom och hela hans karriär, fram till hans död 1992. Flera av hans barndomsvänner medverkar, och deras berättelser ger liv och mångfald till berättelsen.

Vi får också höra och se mycket av Camarón själv, både i intervjuer och från bejublade framträdanden, men vi mötet också baksidan; hans heroinmissbruk och hans destruktiva livsstil.

Med tanke på Camarón de la Islas storhet borde den här serien egentligen kommit långt tidigare. Desto mer efterlängtad är den nu, så missa den inte!
 
Bitte Assarmo
 
Titel: Camarón Revolution
Regi: José Escudier
Medverkande: Camarón de la Isla m fl
Premiär på Netflix: 2018