Kardinal Ranjith: ”Religion bästa garanten för mänskliga rättigheter”


 
Den bästa garanten för mänskliga rättigheter är religionen. Det sa kardinal Malcolm Ranjith, ärkebiskop i Colombos katolska stift i Sri Lanka, i sin söndagspredikan den 23 september.

Sri Lanka borde inte snegla mot västvärldens ”nya religion” mänskliga rättigheter utan mot sina egna religiösa traditioner, sa kardinal Ranjith i sin predikan. Mässan hölls i St Matthews församling i Ekala, norr om Colombo den 23 september. Predikan återges i den lokala nyhetstidningen Ada Derana.

Kardinal Ranjith menar att mänskliga rättigheter blivit västvärldens nya religion.
– Västvärlden beter sig som om det vore en ny upptäckt med mänskliga rättigheter, men i vårt land har folket följt religioner i århundranden, sa han.

Kardinalen tycks därmed avfärda den ideologiska kolonisation som påve Franciskus ofta talat om.

Kardinal Ranjith sa vidare:
– Vi vet att vi har en kort livstid, som längst runt 100 år. Om vi vänjer oss vid den här ideologin, som handlar om att leva på ett materialistiskt sätt, kommer vi att sluta våra liv på ett beklagligt sätt.

Det finns inget behov av att tala om mänskliga rättigheter så länge människor följer sin religion, sa kardinalen:
– Religionen tar oss bortom de här ideerna. Det är de som inte följer någon religion som talar om mänskliga rättigheter. Vi borde inte låta oss dras in i detta, utan agera förnuftigt.
 
Källa: Catholic News Agency