Searching – en Hitchcockfilm i moderna kläder


 
Då och då kommer filmer som bjuder på ett nytt sätt att presentera ett drama på. Det här är ett sådant tillfälle och Searching är värd att se bara av den anledningen.

I dagens samhälle är vi som bekant fixerade vid skärmar (mobiler, datorer, tv) och i princip hela dramat i filmen utspelar sig på huvudpersonens datorskärm som visas uppförstorat på bioduken.

Hur man lyckas göra film på det sättet går förmodligen inte att förklara övertygande. Man måste se det med egna ögon och upptäcka att det faktiskt fungerar – väldigt bra dessutom. Det är genialt gjort.

David Kim är änkeman och far till en dotter som går på high school. En kväll kommer dottern inte hem efter att ha pluggat med några kompisar. När det går upp för David att dottern faktiskt är försvunnen börjar en hektisk jakt.

Samtidigt som polisen jobbar febrilt med sökandet gör David allt han kan för att spåra sin dotters förehavanden via de elektroniska spår hon lämnat efter sig på internet.

Tempot är högt och dramat fångar mig fullkomligt. Det är som att se en Hitchkockfilm i moderna kläder.

Efteråt har jag än en gång blivit påmind om att internets förmåga att lagra information om våra liv är på både gott och ont. Frågan är vem som använder sig av informationen.
 
Mattias Lindström
 

Titel: Searching
Regi: Aneesh Chaganty
I rollerna: John Cho, Debra Messing, Joseph Lee, Michelle La m fl
USA 2018
Sverigepremiär: 21/9 2018