Handbok för livskämpar


 
Handbok för livskämpar är ännu en bok i serien om de böcker jag önskade hade funnits när jag var yngre.

400 000 ungdomar under 18 år mår psykiskt dåligt och av dem är det 25% som det går bra för, så kallade maskrosbarn. De resterande 300 000 riskerar att råka ut för psykisk ohälsa, kriminalitet, drog- och/eller alkohol- och/eller annat missbruk eller i något annat negativt.

De flesta av dessa är dessutom suicidala, alltså så att de allvarligt funderar på att ta livet av sig.

Att fundera på det är inte alltid så allvarligt eller farligt, det gör väldigt många, kanske till och med de flesta, någon gång. Farligt blir det när personen berättar det för omgivningen, skriver testamente, planerar ett genomförande; när och hur det ska ske.

Detta är en ”handbok” för de som kommit så pass långt att ett sista steg återstår. En sista bok att läsa innan det är över och/eller för sent.

De viktigaste budskapen till den som mår dåligt är: Du är inte ensam! Det kanske tar tid, men de här känslorna går över. Försök att hitta åtminstone en ljusglimt, livet är alltid värt att leva!

Råden till närstående, föräldrar, syskon, vänner, kompisar och andra tror jag är lika viktiga. Här är råden: Ta det på allvar – säg inte bara att det går över! Lyssna på vad personen säger, oavsett när personen vill prata/ringer/hör av sig. Erkänn att du inte kanske kan hjälpa konkret, men säg att du alltid finns där och att ditt öra alltid är berett att lyssna.

Ett annat stort plus för boken är att den tar upp både hemsidor på internet och telefonnummer till olika föreningar som är villiga att lyssna på någon som inte mår så bra.

Tyvärr tycker jag att det här är en angelägen bok. Den behövs, mer än väl i vår moderna tid, sorgligt nog. Råden och tipsen är handfasta och seriösa – inte klämkäcka, som ”Ryck upp dig!”, ”Ta dig i kragen!” och andra floskler som man hatar när man mår så väldigt dåligt att livet hänger på en mycket skör tråd.

Ja, jag önskar att den här boken hade funnits när jag var yngre, under tidigt 70-tal. Men det viktigaste är att den finns. Och den behövs, både för den som mår dåligt och för de som står den personen nära.
 
Liselotte Frejdig
 

Titel: Handbok för livskämpae
Författare: Filippa Gagnér Jenneteg, Jan Beskow, Susanne Tell
Förlag: Libris
Utgivning: 2018