Tasmanien vill tvinga präster avslöja bikt


 
Tasmanien vill att katolska präster ska tvingas avslöja personer som biktat att de begått övergrepp.

Om förslaget går igenom kan det innebära att katolska präster i Tasmanien riskerar fängelse om de underlåter att rapportera om sexuella övergrepp som kommer fram under bikt.

Förslaget från den tasmanska regeringen kommer som ett svar på avslöjandena om sexuella övergrepp mot barn och unga. Man vill nu att präster ska omfattas av samma anmälningsplikt som andra grupper i samhället, enligt ABC News.

Det är dock inte bara i Tasmanien bikten ifrågasätts. I hela Australien arbetar myndigheter just nu med att försöka få igenom liknande förslag.

Så sent som 2017 rekommenderade den kungliga kommissionen, som utreder övergreppen, att anmälningsplikt om övergrepp mot barn ska omfatta även bekännelser under bikt.

Den australiensiska katolska biskopskonferensen har svarat jakande till de allra flesta av kommissionens förslag. Men botens sakrament vill de inte rucka på.

Ärkebiskop Julian Porteous i Hobart, Tasmanians huvudstad, säger att de som begår övergrepp sällan bekänner detta i bikten.
– Om det blir lag på att prästerna dessutom ska rapportera om sådant som sägs under bikten så skulle de göra det ännu mer sällan, säger han.
 
Källa: Catholic News Agency