Colcannon


 
Colcannon är en klassisk husmansrätt i det irländska köket. Den serveras både till vardags och fest. I hemlandet är Colcannon en så populär maträtt att den fått en visa uppkallad efter sig.

Är det fest serverar man kanske en köttbit till. Men på den köttfria fredagen får sen serveras i ensamt majestät, med en sallad till.

Ingredienser:
4-5 potatisar
5 dl strimlad vitkål
1/2 – 1 dl mjölk eller gräddmjölk
3-4 hackade schalottenlökar
(ev lite riven ost, gärna cheddar)

Gör så här:
1. Skala och koka potatisen, skär den gärna i mindre bitar först så blir den lättare att mosa.
2. Häll av vattnet och mosa potatisen med mjölk och smör så att du får ett krämigt mos.
3. Koka vitkålen tills den blir mjuk.
4. Fräs kålen tillsammans med den finhackade löken en stund, blanda sedan kålblandningen med moset och smaka av med salt och peppar.
5. Strö över persilja vid serveringen.

Tips! Om du vill kan du gratinera moset i ugnen. Sleva då över det färdiga moset i en ugnsfast form, strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen på 225-250° tills det fått vacker färg.
 
Bitte Assarmo
 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: