Abortbistånd i Afrika granskas i ny dokumentär


 
Abortbistånd i Afrika granskas i en ny dokumentärfilm gjord av Obianuju Ekeocha. Filmen, som heter Strings Attached, beskriver hur Afrikas kvinnor påverkas av många västländers abortbistånd.

Obianuju Ekeocha, ordförande för tankesmedjan Culture of Life Africa, säger att filmen presenterar den afrikanska sidan av den västerländsla abortfinansieringen:
– Vi avslöjar hur internationella abortorganisationer, som Marie Stopes International (MSI), undergräver traditionella afrikanska värderingar som respekterar mänskligt liv. Ingen bryr sig om att följa upp finansieringen, var den hamnar eller hur enskilda afrikanska kvinnors liv påverkas av den, säger hon.

Filmen presenterades i Storbritanniens parlament i förra veckan. Den visar MSI:s verksamhet i Storbritannien och innehåller intervjuer med afrikanska kvinnor. Dessa kvinnors liv har påverkats negativt av abort och preventivmedel.

Miljoner till abortbistånd

2017 beviljade den brittiska regeringen beviljade MSI l44 miljoner pund (ca 1,5 miljarder kr) till familjeplanering. Nyligen utlovade man 200 miljoner pund (2,5 miljarder kr).

Obianuju Ekeocha säger att organisationen har förstört livet för afrikanska kvinnor och flickor:
– Allt från livsförändrande biverkningar av donerade ”gratis” preventivmedel till vad man tror är olagliga aborter. Filmen ger plats åt de afrikanska rösterna, som aldrig har hörts tidigare, med hopp om att världen äntligen kommer att lyssna på dem, lyssna på deras erfarenheter, dela deras sorg och vidta åtgärder för att avsluta denna form av neokolonialism som förstör liv i Afrika under täckmanteln av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Antonia Tully representerar organisationen Society for the Protection of Unborn Children. Hon menar att man borde ställa frågor om varför mer än en miljard pund har öronmärkts just för verksamhet som omfattar abortbistånd i Afrka:
– Abort är inte en lösning på fattigdom. Sedan 2017 har den brittiska regeringen åtagit sig att bidra med 225 miljoner pund till utvecklingsländerna varje år fram till 2022 för reproduktiv hälsovård – vilket omfattar preventivmedel och aborter. De mänskliga kostnaderna är katastrofala, säger hon.

Filmen kommer att vara tillgänglig från januari 2019.
 
Källa: Respekt