Pesto till fredagspastan

Har man bara pasta och en burk pesto hemma kan man laga en enkel och god middag på bara ett litet kick. Och att laga egen pesto är enklare än man tror, och mycket godare än färdigköpt. Prova själv! Här är tre beprövade recept som sätter extra piff på den köttfria fredagspastan!

Klassisk pesto

Ingredienser
50 g pinjenötter
2 krukor färsk basilika
2 vitlöksklyftor
2 dl olivolja av god kvalitet
100 g finriven parmesan eller pecorino
salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna.
2. Mixa dem med basilikablad, vitlök och olivolja.
3. Rör ner parmesanen och smaka av med salt och peppar.

Tomatpesto med persilja
Receptet innehåller cashewnötter. Dessa kan man förstås byta ut mot andra nötter, som hasselnötter eller valnötter.

Ingredienser
15 soltorkade tomater
1 dl finriven parmesanost
2 klyftor vitlök
1 dl cashewnötter
1 kruka färsk persilja
1 dl god olivolja
salt och peppar

Gör så här:
1. Om du använder tomater i olja kan du använde dem direkt. Är de ”bara” torkade behöver du koka upp dem med vatten så att de mjuknar. Låt dem då svalna innan du mixar dem.
2. Grovhacka tomaterna och mixa dem sedan med övriga ingredienser utom oljan.
3. Oljan tillsätter du droppvis medan du mixar. Klart!

Valnötspesto
Här behövs ingen rostning av nötterna. Går på ett litet kick!

Ingredienser
2 dl valnötter
rivet skal av 1 citron
1 kruka basilika
1 dl olivolja
1 msk färskpressad citronsaft
salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Klart!

Tips! Variera genom att byta ut valnötterna mot hasselnötter eller mandel.
 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: