Färgstarkt och välgjort om Queen


 
Supergruppen Queen är ett av historiens största rockband. Megahiten Bohemian Rhapsody, som ingår i studioplattan A Night at the Opera (1975), var bandets första etta på den engelska topplistan och resten är, som man brukar säga, historia.

Att berättelsen om Queen skulle komma att bli film är därför inte särskilt konstigt. Men motsvarar den förväntningarna?

Ja och nej, blir svaret. Den som älskat och älskar Queens särpräglade rock får naturligtvis sitt lystmäte i denna välgjorda och påkostade produktion. Det är musiken som har huvudrollen, och som ramar in handlingen.

Rami Malek (Mr Robot) är briljant i rollen som gruppens karismatiske frontfigur Freddy Mercury men vi får också möta de andra bandmedlemmarna, vilka annars ofta hamnat i skymundan bakom Mercury.

I övrigt är Bohemian Rhapsody dock en högst konventionell film, och följer samma mönster som alla andra filmer av det här slaget. Förenklingarna är tydliga och klichéerna haglar. Trots droger och destruktiva förbindelser är konflikterna få och alltför lättlösta för att det ska vara riktigt trovärdigt.

Men bristerna till trots blir övervikt på plussidan i denna fascinerande och färgstarka skildring av ett rockband vars musik fortfarande berör.
 
Bitte Assarmo
 

Titel: Bohemian Rhapsody
Regi: Bryan Singer
I rollerna: Rami Malek, Gwilym Lee, Lucy Boynton, Ben Hardy m fl
USA 2018
Sverigepremiär: 31/10 2018