Abortpiller per post kan bryta mot lagen

Abortpiller som skickas till kvinnor per post kan bryta mot läkemedelslagen. Det anser det amerikanska läkemedelsverket FDA, som nu granskar webbsidan Aid Access.

Aid Access är en webbsida som sedan ett par månader skickar abortpiller till gravida kvinnor fram till tionde graviditetsveckan. Om kvinnan blir godkänd av den undersökning som görs på hemsidan, skriver läkaren bakom Aid Access ut ett recept för de två aborterande läkemedlen mifepriston och misoprostol. Abortpillren skickas sedan från ett apotek i Indien.

Enligt Aid Access har man hittills skickat abortpiller till 600 kvinnor enbart i USA för 95 dollar (ca 866 kr) per försändelse. Webbplatsen erbjuder även ekonomiskt stöd till kvinnor som har svårt att betala. Samtidigt är de tydliga med att de inte tar ansvar för eventuella rättsliga konsekvenser som aborten kan få.

Mifepriston är inte tillgängligt lagligt på nätet i USA. FDA tar nätdistributionen av mifepriston i USA på stort allvar. Man undersöker nu huruvida det går emot amerikansk lag och har gått ut med en varning för att köpa abortpiller på nätet.

Många abortförespråkare är oroade över vad de uppfattar som Trumpadministrationens ansträngningar att begränsa tillgång till abort i USA, där varje delstat har sin egen abortlagstiftning. I 27 delstater krävs rådgivning före abort, endast legitimerad vårdpersonal får skriva ut de piller som krävs för medicinsk abort. I 21 delstater, däribland Texas, Arizona och Tennessee, måste en läkare vara närvarande under själva aborten.

Aid Access startades av läkaren Rebecca Gomperts. Hon har tidigare grundat organisationen Women on Web. Women on Web reser med båt till länder där abort är illegalt, för att utföra aborter på internationellt vatten. Sedan 12 år har de också skickat abortpiller till kvinnor i länder där abort är olagligt.

Nu har Gomperts alltså startat Aid Access för att kunna erbjuda piller till kvinnor bosatta i USA. Den läkarundersökning som krävs för att få abort i USA erbjuds av Aid Access på distans.

Runt tre procent av de kvinnor som gör medicinsk abort får allvarliga blödningar eller andra komplikationer. Aid Access uppmuntrar denna grupp till att uppsöka sjukvård och säga att de har fått missfall.
 
Källa: Respekt