Binas historia – vad vill du föra vidare till nästa generation?


 
Bidöden, visst låter det förfärligt. Det är det också för utan bin är mänskligheten förlorad. Maja Lundes debut i genren vuxenroman är en skickligt komponerad och mångbottnad berättelse. Den är moralisk utan att bli moralistisk, visionär utan att bli uppfostrande – en bladvändare som också är djupt existentiell.

Tre personer, tre tidsåldrar och tre världsdelar vävs ihop till en fascinerande historia om en global katastrof. Kinesiskan Tao lever år 2098 i en värld som står på gränsen till svältdöd och världskrig. Hon handpollinerar fruktträd med mjuka fjädervippor och förstår till slut vad som måste göras för att rädda världen.

Amerikanen George är biodlare sedan generationer tillbaka men drabbas av bidöden under början av 2000-talet. Samtidigt måste han hantera sin son som har helt andra planer än att bli biodlare.

Forskaren William lever i 1800-talets England. Han är dedikerad sin livsuppgift att skapa en bikupa för tambin och låter sin familj nästan svälta ihjäl.

Lundes roman engagerar och jag kommer på mig själv med att läsa högt för familjen, så tagen blir jag av bidöden. Binas historia är en oerhört spännande berättelse, full med historiska fakta. Samtidigt frågar den strängt läsaren: ”vad vill du föra vidare till nästa generation?”.

Och vad svarar en på det? Ja, vad svarar vi?
 
Madeleine Sultán Sjöqvist
 

Titel: Binas historia
Författare: Maja Lunde
Förlag: Natur och Kultur i samarbete med Pocketförlaget
Utgivning: 2015/2018