Opus Dei – vardagligt arbete, gudomlig nåd


 
Scott Hahn är en av mina favoritförfattare. Han skriver lättläst, kunnigt och personligt och det var roligt att läsa hans senaste bok Opus Dei – vardagligt arbete, gudomlig nåd.

Jag ska erkänna att mina kunskaper om Opus Dei länge bestod av den helt felaktiga bild som tecknades av Dan Brown i boken Da Vinci-koden. Efter att ha pratat med vänner utanför Katolska kyrkan har jag förstått att det nog fortfarande är den bilden många har.

Men det här är egentligen ingen bok att läsa om man vill lära sig om organisationen Opus Dei, utan en mer självbiografisk bok. Scott Hahn skriver att den snarare är hans egen reflektion över sin kallelse att leva Opus Deis vardagliga liv. Visserligen beskriver han Opus Deis tillkomst och historia kort men boken behandlar mer den andliga grunden och teologin.

Genom att ta avstamp i sig själv och sin vardag beskriver Scott Hahn hur Opus Deis väg har sett ut i hans liv. Han ger därigenom oss en möjlighet att välja den vägen för vårt eget liv, ”en väg till helgelse i det dagliga arbetet och genom uppfyllandet av den kristnes vanliga plikter”.

Boken är större inuti än utanpå och förtjänar att läsas flera gånger, gärna i sakta promenadtakt medan du funderar på vilken väg du ska ta.
 
Ann-Marie Sjöberg
 

Titel: Opus Dei – vardagligt arbete, gudomlig nåd
Författare: Scott Hahn
Förlag: Catholica
Utgivning: 2017