Ekologik – viktigt och inspirerande om hållbarhet


 
Hållbarhet är ordet på allas läppar, och oron för klimatet är stor. Men ofta saknar vi handfasta råd. Vad kan just du och jag göra för att dra vårt strå till stacken för en mer hållbar värld?

I boken Ekologik ger miljöskribenten Johan Tell 100 konkreta tips på vad den enskilda individen kan göra för att bidra till en hållbar framtid.

Det kan handla om så enkla saker som att införa en vegetarisk dag i veckan, att semestra på hemmaplan istället för att flyga utomlands eller att ta med en egen tygpåse till butiken när man ska handla. Självklarheter egentligen – men ändå något man kanske inte tänkt på förrän man blir påmind.

Själv växte jag upp med föräldrar födda på 1920-talet och mor- och farföräldrar födda på 1800-talet, så många av tipsen i boken är sådant jag redan gör – eller aldrig slutat göra – till exempel att äta mat efter årstid.

För mina föräldrar och deras var det självklart att äta tomater på sommaren och rotfrukter på vintern, till exempel, och det har jag aldrig släppt. Samma sak när det gäller städning. Städa som förr, uppmanar Johan Tell, och slår ett slag för såpa och andra naturliga produkter.

Jag tycker den här boken är otroligt inspirerande och att den borde stå i var mans bokhylla. Ingen kan göra allt – men alla kan göra något. Ekologik ger verktygen!
 
Bitte Assarmo
 

Titel: Ekologik
Författare: Johan Tell
Förlag: Max Ström
Utgivning: 2018