Burkaförbud i många europeiska länder


 
Många europeiska länder har burkaförbud på offentliga platser. Förbuden grundar sig i att det ska gå att identifiera medborgarna när de rör sig på offentliga platser.

Först att förbjuda heltäckande klädsel som burka och niqab var Frankrike, som införde förbudet 2011. Samma år följde Belgien efter.

Även i Tyskland, Nederländerna, Österrike och Bulgarien råder burkaförbud i det offentliga rummet.

I augusti i år införde Danmark förbud mot täckande klädsel. Lagen omfattar inte bara burka och niqab utan även lösskägg, masker och vissa typer av mössor.

I Italien har man haft maskeringsförbud sedan 1975, men burka och niqab har varit undantagna från förbudet. Nu har dock flera städer och regioner infört specifika förbud just mot denna religiösa klädsel, däribland Lombardiet och Veneto.

I Sverige är det tillåtet att bära niqab och burka på offentliga platser. En dom i EU-domstolen 2017 ger dock enskilda arbetsgivare rätt att förbjuda anställda att bära religiösa symboler under arbetstid.

Enskilda skolor har också rätt att förbjuda elever att bära burka eller niqab, om de orsakar problem i kontakten mellan lärare och elever.
 
Redaktionen