Leave No Trace – vackert och vemodigt om det svåra

Krigsveteranen Will bor med sin trettonåriga dotter Tom ute i skogen. Målet är att leva så isolerad som möjligt från det övriga samhället. Deras till synes trygga och relativt ordnade tillvaro förändras dock drastiskt när de upptäcks och sociala myndigheter rycker in för att ordna bostad, skola och sysselsättning åt dem.

Omställningen blir svår, men på olika sätt för far och dotter. Will önskar inget hellre än att återvinna friheten i skogen, medan Tom upptäcker glädjen i att få leva i gemenskap med andra i samhället.

Filmen är en lågmäld och ömsint skildring av två vilsna människor. Pappan, som kämpar med sina krigstrauman samtidigt som han vill göra allt för sin älskade dotter. Dottern, som älskar sin far men samtidigt börjar förstå att de två inte delar samma svårigheter.

Det är också något så ovanligt som ett drama helt utan yttre fiender. Alla människor som Will och Tom möter vill dem bara gott.

Berättelsen är både vacker och vemodig. Den påminner om att livet är svårt att leva och att det för en del blir extra tufft, av olika orsaker. Men kärlek och omsorg finns också överallt där människor lever och det kan ta sig vackra uttryck mitt i de enklaste omständigheterna.

Mattias Lindström
Titel: Leave No Trace
Regi: Debra Granik
I rollerna: Ben Foster, Thomasin McKenzie m fl
USA 2018
Sverigepremiär: 26/10 2018