Historisk deckare med noir-stämning


 
Historiska deckare har fått ett uppsving på senare tid och debutanterna är många. Niklas Natt och Dag har varit chefredaktör för tidskriften Slitz innan han debuterade med 1793. Romanen är den första i en planerad trilogi, där 1794 och 1795 kommer inom kort.

Formen på boken är en deckare med ett stympat lik och två detektivgestalter som lägger pussel. Sakta men säkert nystar de upp vad som hänt de plågade liket, funnet i ett stinkande kärr.

Mest framträdande är dock skildringarna av ett Stockholm i misär under 1700-talets senare del. Det är mycket lera, prostituerade (nästan den enda typen av kvinna som förekommer i romanen) och alkohol.

Miljöbeskrivningarna är noggranna och fyllda med detaljer. Vi får veta vad saker och ting hette på den tiden, hur det luktade och hur bebyggelsen såg ut.

Det är en svart roman som inte väjer för smuts, lurendrejeri och fattigdom. Det är som om författaren velat skriva Bellmans svarta sida, långt bort från tjusigt pudrade peruker.

För den som vill få en historielektion kryddat med en deckargåta och som inte väjer för noir-stämning är detta en utmärkt bladvändare.

 
Madeleine Sultán Sjöqvist
 

Titel: 1793
Författare: Niklas Natt och Dag
Förlag: Månpocket
Utgivning: 2017/2018