Juan Diego mötte Jungfru Maria


 
Vi känner inte till mycket om Juan Diego Cuauhtlatoatzin från tiden före hans konversion, och innan han fick sin uppenbarelse av Jungfru Maria. Av det vi känner till är det mesta är hämtat från det äldsta dokumentet om Guadalupe, El Nican Mopohua, skrivet av Antonio Valeriano 1556.

Juan Diego Cuauhtlatoatzin föddes 1474 i Cuautlitán, som idag är en del av Mexico City. Han tillhörde Chichimecafolket och namnet Cuauhtlatoatzin betyder ”den talande örnen”. När han var 50 konverterade han till den kristna tron, och döptes av f Peter da Gand, en av de första franciskanmissionärerna i landet.

Den 9 december 1531, då Juan Diego var på väg till morgonmässan, såg han en ung kvinna på kullen Tepeyac, som idag ligger i utkanten av Mexico City.

Hon var klädd i en broderad röd klänning och över axlar och huvud bar hon en mörkt jadegrön sjal täckt med guldstjärnor. Hon stod på en rödbrun halvmåne som en ängel höll ovanför marken och sa på hans modersmål:
– Käre son, jag älskar dig, sa kvinnan. Jag vill att du skall veta vem jag är. Jag är den ständiga jungfrun Maria, den sanne livgivande Gudens Moder.

Sedan bad hon honom att gå till biskopen och säga att ett kapell skulle byggas på kullen för den mexikanska ursprungsbefolkningen, för hon hyste en särskild kärlek för dem.

När Juan Diego berättade för sin biskop, Juan de Zumarrága, blev han inte trodd. Biskopen ville först ha ett bevis på att uppenbarelsen verkligen var äkta.

Den 12 december återvände Juan Diego därför till Tepeyec, och på nytt mötte han Jungfru Maria. Hon sa till honom att klättra upp på kullen och plocka de blommor han kunde hitta.

Det verkade som en omöjlig uppgift eftersom det var vinter – inte kunde det finnas några blommor högst uppe på kullen! Men Juan Diego lydde henne och när han kom upp på kullen fann han blommande rosor.

Juan Diego plockade rosorna och gav dem till Maria. Hon stoppade försiktigt in dem under hans tilma – mantel – och sa till honom att ta med dem till biskopen.

Men när Juan Diego öppnade sin mantel verkade inte biskopen ens se dem. Istället stirrade han på Juan Diegos mantel och föll på knä med tårar strömmande nedför kinderna. Då såg Juan ner på sin mantel och såg att jungfru Maria hade lämnat en bild av sig själv på hans tilma. På bilden såg hon ut precis som han hade sett henne.

Juan Diegos möte med Jungfru Maria påverkade hela hans liv. Från och med den dagen inledde han ett dygdigt liv inriktat på bön, och på kärleken till Gud och nästan.

Med biskopens medgivande levde han som eremit i en liten stuga nära det kapell där mirakelbilden av Maria placerats. Han skötte om kyrkan och de första pilgrimer som kom för att be till Jesu moder. När han dog 1548 begravdes han i kapellet.

Idag är Vår Fru av Guadalupe Latinamerikas skyddshelgon. Basílica de Nuestra Señora de Guadalupe, eller Guadalupebasilikan som den oftare kallas, är den mest betydande kyrkan i Mexiko och ett pilgrimsmål för katoliker från hela världen.

Det var också där som Juan Diego själv saligförklarades av påve Johannes Paulus II den 6 maj 1990. 2002 helgonförklarades han och han firas den 9 december.
 
Bitte Assarmo