Dödshjälp till kvinna med Asperger utreds

I Belgien utreder nu åklagare ett fall där en kvinna med Asperger gavs dödshjälp. 38-åriga Tine Nys diagnosticerades med autism bara två månader innan hon fick laglig dödshjälp.

Aspergers syndrom ger i Belgien rätt till dödshjälp. Man har också rätt att få dödshjälp om man lider av depression eller personlighetsstörningar.

Nu har Nys familj anmält hennes död till landets särskilda eutanasikommission. Hennes syster uppger till nyhetsbyrån AP att Nys neuropsykiatriska problem inte kan ha motiverat hennes död.

Systern anklagar läkarna för att ha misskött systerns dödshjälpsprocess. Hon menar att Nys blev så angelägen om att dö att hon ”manipulerade testerna” hon genomgick. På så vis försäkrade hon sig om att hon skulle få en diagnos som kunde anses vara obotlig.

Efter att familjen inlämnat sitt överklagande har Tine Nys läkare försökt hindra utredningen. Psykiatrikern som godkände Nys begäran att få dödshjälp sägs ha skrivit att hennes familj var en ”allvarligt dysfunktionell, sårad, traumatiserad familj med väldigt lite empati och respekt för andra”.

Familjen menar att detta är ett grundlöst omdöme. Läkarna, inklusive psykiatrikern, riskerar nu att ställas inför rätta för giftmord. Åklagaren menar att de pressade Nys till att begära dödshjälp. En fällande dom kan leda till livstids fängelse för de ansvariga.

Enligt den belgiska regeringen avled tre minderåriga genom dödshjälp under 2016 och 2017. Varje år har antal eutanasifall sammantaget uppgått till över 2 000 personer och antalet ökar för varje år. 

Joe Zalot, etiker vid National Catholic Bioethics Center i Philadelphia säger att det är ett sluttande plan:
– Folk säger att det kommer att begränsas till olika former av dödliga sjukdomar. Men så är det inte.

Källa: Catholic News Agency