Bjud in en medmänniska i jul!

Nu är det snart jul igen… Men först kommer Sveriges populäraste helgondag. Folkkär, populär och älskad av de flesta.

Ni vet ju vem, eller hur? Lucia, som dessutom är ett katolskt helgon!

Hur kan ett katolskt helgon bli så populärt i ett huvudsakligen protestantiskt land som Sverige? Min teori är att det beror på att hon kommer med ljuset när det är som mörkast.

Jämför det gärna med när någon har en livskris och tycker att allt är bara mörker. Plötsligt kommer Ljuset, Jesus Kristus, och lyser upp personens liv!

Och så kommer julen! En av årets mest älskade helger, inte bara hos barnen. För dem är det spännande med jultomten och alla julklappar. Sedan kanske Kalle Anka och hans vänner blir mer angeläget.

Sedan försvinner Kalle Anka till förmån för Karl Bertil Jonssons julafton. Den moderna sagan om en yngling som vill sprida lite julglädje även bland de fattiga.

Många människor åker till kyrkan för att uppleva Jesus födelse på nytt. Tidigare var det julmässa vid midnatt. För att många ska kunna ta sig hem med kommunala färdmedel, har min (och andra) församlingar valt att istället fira mässan kl. 22.00. Då hinns det förhoppningsvis med att se midnattsmässan från Peterskyrkan i Rom med påven.

Men… Vänta, har jag inte glömt något? Julen är ju också ett sätt att träffa familjen, släkten och andra nära och kära vänner. Kanske byta några symboliska gåvor och äta mycket och god mat.

Ja, jag är fullt medveten om att det är en stor lyx. Det finns många som firar jul ensamma. Så på samma sätt som julen kan ge en stor glädje, kan den skapa ångest och må-dåligt-känslor.

I många katolska hem brukar de ställa fram en extra tallrik, för tänk om Jesus skulle komma till just dem på middag?

Mitt förslag är att du bjuder in någon du vet är ensam, så att den personen får uppleva lite gemenskap och julglädje. Det blir ändå en massa matrester, så det behöver inte anstränga plånboken mer än det annars skulle ha gjort.

Jag vill avsluta med ett av mina favoritcitat: En främling är en vän du inte har träffat ännu. (Abraham Lincoln)

God jul och ett Välsignat gott nytt år!

Liselotte Frejdig