Sista midnattsmässan i TV-studion för Kaj Engelhart

Sedan 1978 har han suttit i SVT:s studio varje julaftonskväll för att kommentera Midnattsmässan från Rom. Utom en gång, när Linköpings domkyrka stal föreställningen.

I år gör han det för sista gången. Här berättar Kaj Engelhart om sina 40 år som TV-kommentator. 

Kaj Engelhart är en välkänd röst för de flesta, inte bara för katoliker. I fyra decennier har han kommenterat midnattsmässan från Rom, och han har nått fram till människor långt utanför kyrkan. Men hur började det? 

När vi träffas på Katolskt magasinsredaktion en eftermiddag i december berättar Kaj att SVT började sända midnattsmässa redan i början av 1970-talet:
– De första åren sändes den från olika platser lite varstans i världen. Men så beslutade man sig för att den skulle sändas från Rom, troligen för att det var logistiskt svårt att sända från olika ställen varje år.

Nervös debut

Under de första åren var det dominikansyster Catharina Broomé som kommenterade mässan. När hennes tid inte riktigt räckte till bad hon Kaj ta över.
– Så jag försökte och tyckte det var roligt. Men första gången var jag jättenervös och kallsvettades. 

Grundförutsättningen för att kunna kommentera är förstås att man kan mässan. Det är viktigt att man inte pratar under själva förvandlingen. Men det gäller också att veta vad man ska säga för att fylla ut sändningen, till exempel under kommunionen.

De första åren blev det att han pratade antingen för mycket eller för lite, säger Kaj. Men så småningom fick han kläm på det.
– Det handlar mycket om påven. Vad har han gjort den senaste tiden, och vad har hänt i kyrkan? Jag har ibland försökt använda den biten som ett medel att förmedla påvens kloka tankar, till exempel om fred och interreligiös dialog, säger han.

Numera verkar folk ha ”vant sig”, som han uttrycker det:
– Jag får varken skäll eller översvallande beröm. De flesta verkar relativt nöjda med mängden information. 

Mysfaktor i julstudion

Från starten och ända in på 1990-talet tog Kaj plats i julstudion, där Arne Weise regerade, en stund före sändning.
– Arne Weise hade julgran, frukt, kaffe och te, glögg och choklad. Där satt vi och pratade en stund innan jag gick in i den lilla studion för att följa sändningen från en monitor. Mysfaktorn var hög på den tiden, konstaterar han.

Numera är miljön betydligt mer avskalad. Kaj sitter i en gammal studio med ett rangligt skrivbord, en kontorsstol, enmonitor och en teknikerstudio intill. Ett år bjöds han en soffa, fick ha monitorn i knät och pappren bredvid sig.
– Det gör mig ingenting, men det säger något om TV:s väg och utveckling.  Att skruva ner allt av besparingsskäl, endast det nödvändiga och ingenting extra, säger han. 

Helt problemfritt har det förstås inte alltid varit. En gång började sändningen med bild men utan ljud. 
– Tiden går och man ser bilden men hör inget ljud och vet inte vari mässan de befinner sig. Då säger jag förstås att vi saknar ljudet men det kan jag ju inte sitta och upprepa hela tiden. Då är det bara att improvisera, säger Kaj.

En annan rysare var att få påvens predikan i tid. Den kommer alltid på själva Julafton, bara några timmar innan sändning.
– Det gällde också att få den på ett språk som jag kunde. Även om jag förstår italienska är det ju inte helt lätt att simultantolka. Med tiden kom predikan på engelska. Och de senaste åren har Lotta (Charlotta Smeds, Vatican News, reds anm) varit en ängel, som suttit och översatt den till svenska.

En gång fick han också handskas med något oväntat och otrevligt.
– Det var en hallåa i studion som strax före sändning började lansera Jehovas vittnens syn på Jesu födelse. Hon satte igång med att polemisera mot den kristna synen, och mot påven och mässan. Det var lite obehagligt att gå in i sändning efter det påhoppet, minns Kaj.

Större intresse för det katolska

Kaj Engelhart har inte bara kommenterat midnattsmässan. Under flera år har han också kommenterat korsvägsandakten vid Colosseum. 

SVT har också direktsänt helgonförklaringen av Elisabeth Hesselblad, moder Theresas begravning och kardinalskonsistoriet 2017. 
– Det har blivit ett större intresse för det katolska, konstaterar Kaj och ger det mesta av äran för SVT:s allt bredare utbud till Johannes Söderberg, som är redaktör och samordnare för religion i SVT.

Kaj sticker inte under stol med att han gärna hade velat fortsätta att kommentera midnattsmässan ännu några år:
– Jag hade hoppats på att få kommentera i tio år till. Femtio år hade varit ett bra rekord, skrattar han. Men jag kan å andra sidan förstå att SVT vill se till att någon tar över innan gubben blir för gammal och inte klarar det här. Sedan är det kanske också dags för förnyelse. Det är inte mycket som pågår i fyrtio år på samma sätt på TV.

Hur blir det då med midnattsmässan i framtiden? Vi ställde frågan till Viveca Persson, projektledare för Gudstjänst och Helgmålsringning:
– Vi kommer att fortsätta att sända Midnattsmässan på julafton och Korsvandringen på påsk från Rom, precis som vi har gjort desenaste åren.

Från och med nästa år planerar man att strukturera om sändnigarna från Rom. Man kommer inte längre att kommentera dem från Stockholm som tidigare. Vem som fortsättningsvis kommer att kommentera är dock inte klart i skrivande stund.

Fick diplom

Den 12/12 kl. 12 bjöds Kaj och hans hustru Tina på avskedslunch på Solliden av Johannes Söderberg och VivecaPersson. 
– Jag sa att jag inte krävde någon marmorbyst, eller något porträtt i olja av mig i TV-huset, men att jag gärna ville ha en orden eller ett diplom, skrattar han. 

Ett diplom fick han. Och från och med julen 2019 kan Kaj Engelhart för första gången på fyra decennier själv gå i mässan på julnatten. Men om det kommer att ske hemma i Stockholm eller någon annanstans vet han inte idag:
– Fördelen med det här är att vi nu kan resa bort över julen om vi vill. Så vi kan fira mässan i Sankta Eugenia eller någonstans i Afrika. Och det känns förstås jättebra. 

Inför den sista midnattsmässan med Kaj Engelhart som kommentator avslutar vi med denna juldikt, Johannes Söderbergs version av Viktor Rydbergs Tomten:

Julenattens köld är hård,

tv-stjärnorna gnistra och glimma.

Alla tittar i enslig gård, 

så fromma i midnattstimma.

Påven vandrar sin långa gång,

julpredikan ljuder med ljuvlig sång

Ljudteknikern drar i mixerspaken

– endast Kaj Engelhart är vaken.

Text: Bitte Assarmo
Foto: Mattias Lindström, Johannes Söderberg