Klassisk julmusik med japanska experter

Årets klassiska julskiva? Kanske är det ”Verbum Caro Factums Est” med Bach Collegium Japan under Maasaki Suzuki och med Masato Suzuki vid orgeln.

Svenska märket BIS har spelat in alla Bachs körverk med Bachkollegiet från Japan. De är verkliga experter på Bach och tidig musik och är kända för sin precision och suveräna kvalitet.

Här har kör och orkester samlat en bukett klassisk julmusik, från medeltida eller ännu äldre carols som In dulci jubilo, Adeste fideles och Veni, veni, Emmanuel till Stilla natt och Mendelssohns Hark, the Herald Angels Sing. Med stämning, finess och konstnärlig känsla sjunger kör och solister de kända och mindre kända julhymnerna.

Det hela är delvis arrangerat av organisten Masato Suzuki, som däremellan spelar franska julsånger, så som den franske barockorganisten Louis-Claude Daquin arrangerade dem för sin tids orgelframföranden 1757.

Latinskt, franskt, tyskt och engelskt avlöser varandra. De 19 styckena inleds av Verbum Caro Factum Est så som den återfinns i den finska samlingen Piae Cantiones från 1582.

Samma sång avslutar konserten till en sättning ur 1400-talshandskriften Trento 92 i italienska Trient. Med bravur och säker smak har de japanska sångarna och musikerna valt ut och tolkat julmusik från olika tider för denna välljudande samling att glädja sig åt.

Kaj Engelhart

Verbum Caro factum Est. A Christmas Greeting
Bach Collegium Japan
Masaak & Masato Suzuki
BIS-2291 (Naxos)