Angeläget om kontroversiell omvandlingsterapi

Omvandlingsterapi är något som är mer än kontroversiellt. Inte bara i USA, utan även i Sverige och andra västländer.

Nej, det handlar inte om att omvända barn och ungdomar som tillhör en viss religion. Istället handlar det om att få homo- och bisexuella barn att bli heterosexuella. Detta sker på speciella läger, som inte släpper in någon som inte går på behandlingsprogrammet.

Det har varit väldigt mycket hysch-hysch om omvandlingsterapi, och om dessa läger. Eftersom de vare sig dementerar eller bekräftar alla rykten, späs mytbilderna på likt den berömda snöbollen. Fram till nu, vill säga.

Filmen Boy Erased skildrar hur Garrard Conley skickades av sina föräldrar till ett sådant läger för att omvändas till heterosexuell. Pappan (Russell Crowe) jobbade både som bilförsäljare och baptistpastor. Och på inrådan från två av de äldste i församlingen skickades sonen på ett sådant läger.

Det handlade om allt från att sitta och stå på ett manligt sätt, till att skaka hand på ett manligt sätt. Det förekom även att de fick träna typiskt ”manliga” sporter, till exempel baseboll.

Dessutom hade just detta läger specifika regler som alla var tvungna att följa. Det var förbjudet att prata med ”utomstående” om vad som hände bakom murarna. Ingen kontakt med andra lägerdeltagare var tillåten, förutom när det var gemensam samling. Flickor och kvinnor skulle ha kjol som slutade nedanför knäna och så vidare.

Jag tycker att Boy Erased är en både bra och angelägen film. Det är bra att sådana här saker kommer ut i ljuset.

Enligt eftertexterna beräknas 700 000 barn och ungdomar i USA ha skickats på sådana här läger. När jag och min bisexuella väninna diskuterade filmen, sa hon att hon var glad att hon bodde i Sverige där omvandlingsterapi inte förekommer. Men är det så stor skillnad?

För några år sen följde jag med en väninna till pingstkyrkan. De gjorde reklam för Det Goda Samtalet, samtal med någon som inte var pastor. Jag anmälde mig och det kom fram att jag var lesbisk. Då fick jag frågan: Vill du bli botad från din homosexualitet?

Liselotte Frejdig

Titel: Boy Erased
Regi: Joel Edgerton
I rollerna: Russel Crowe, Nicole Kidman, Lucas Hedges
USA 2018
Sverigepremiär: 16/11 2018