Kardinal Arborelius firade 20 år som biskop

Lördagen den 29 december firade kardinal Anders Arborelius 20 år som biskop. Den 29 december 1998, för exakt 20 år sedan, vigdes han till biskop av biskop Hubertus Brandenburg.

Firandet ägde rum i Katolska domkyrkan på Söder i Stockholm. Mässan började klockan 11. Den firades under ledning av kardinalen och två andra biskopar, William Kenney tidigare hjälpbiskop i Stockholms katolska stift, och Saad Sirop Hanna. Omkring 15 präster koncelebrerade.

I sin predikan lyfte biskop Anders fram lovprisningens och tillbedjans betydelse i det kristna livet. Han varnade för den växande polariseringen och det hat som florerar, inte minst på sociala medier.

Han underströk också vikten av att visa på Guds barmhärtighet och kärlek och främja försoning och enhet, både inom kyrkan och i relation till det omgivande samhället.

Anna-Katarina Schatzi gav kardinalen en ”kardinalle” i gåva.

Efter mässan välkomnades alla till domkyrkosalen. Där fortsatte firandet, med värmande gulaschsoppa samt kaffe med dopp.

Många var de som ville lyckönska kardinalen på hans 20-årsdag som biskop. En av dem var Anna-Katarina Schatzi, från Heliga Trefaldighets katolska församling. Hon gav biskopen en egenhändigt sydd teddybjörn – en ”kardinalle” – iklädd full kardinalsmundering.

Text: Bitte Assarmo
Foto: Nausikaa Haupt