Spännande om ”Doktor Död”

I sin andra kriminalroman låter Malin Persson Giolito sin advokat Sophia Weber väcka resning i ett gammalt fall. Den i allmänhetens ögon dömde ”Doktor död”, men till brottet nekande, läkaren har sexuella preferenser åt det kinky hållet och raggar gärna upp minderåriga flickor med trasig självkänsla som han hanterar hårt och överlägset.  Efter ytterligare en sadistisk akt har en ung tös ”råkat” dö.

I vassen lurar också en före detta fru som misstänker att deras lilla barn varit utsatt. Det är inte någon som sörjer för att ”Doktor Död” är dömd och skakar galler.

Bortom varje rimligt tvivel är en tragisk berättelse. Vi vill så gärna stå på de utsattas sida och inte visa nåd mot de män som använder kvinnor och barns kroppar för sina egna lustars skull, som njuter av att skända och till och med döda barn.

Men, och det är kring detta men som författaren rör sig, är domen korrekt? Är ”Doktor Död” skyldig? Vad händer med ett samhälle där inte alla, till och med fullblodskräk, får en rättssäker behandling?

Svåra frågor och Sophia Weber ryggar inte för något. Hon går sin egen väg, stakar ut kursen och håller den, vad än omgivningen tycker och tänker. På köpet får vi följa Webers eget privatliv med en grinig professor till morfar som verkar kunna allt, en gift muskulös älskare och en väninna som alltid finns tillhands och redo för ett glas vin, ett lyssnande öra och handfasta råd. Det är spännande värre.

Madeleine Sultán Sjöqvist

Titel: Bortom varje rimligt tvivel
Författare: Malin Persson Giolito
Förlag: Månpocket
Utgivning: 2012/2018