Seriöst och finstämt om döden

Döden är något som drabbar alla, gamla och unga; friska eller sjuka; kvinnor såväl som män. Böcker om döden brukar ofta vara av typen ”Jag-var-med-om-en-bilolycka-och-jag-dog-men-återvände-till-livet” eller ”I-himlen-är allt-ljus-och-kärlek”.  Ja, kära läsare, du förstår säkert vad och hur jag menar.

Nu har det kommit en mer seriös skildring om vad som händer när vi dör, Himlen är ett underskattat remål. 

Författaren, Hans-Erik Lindström, är präst i svenska kyrkan och grundare av Pilgrimsrörelsen. Han bygger sina teorier på forskning och de böcker han tycker är trovärdig källor. Som katolik finner jag det dock märkligt att han inte ens nämner att pater Hermann Seiler S.J. skrivit en bok om vad som sker efter döden.

Pilgrimsrörelsen är en ekumenisk grupp med medlemmar från alla verksamma samfund i Sverige. Lindström, som grundade gruppen, jämställer vår livsvandring med just en pilgrimsvandring. En vandring där vi får skavsår, kanske tappar lusten att fortsätta vandra, vrickar foten, förlorar orken eller något annat som tar bort vårt fokus på att nå målet. Men så fort målet kommer i sikte, glömmer vi allt annat och fylls av glädje att snart vara framme.

Undertecknads far dog för snart fem år sedan, vilket var väldigt jobbigt och smärtsamt på många olika plan. Jag tycker att den här boken hjälpte till att lindra den värsta smärtan och ovissheten över vad som hände honom när han gick över regnbågsbron.

Jag upplever att den här boken tar upp ämnet på ett seriöst, finstämt sätt och förmedlar ett hopp om att allt inte är över när livet flyr. Boken passar för alla, oavsett vilken tradition/kyrka vi tillhör, eller inte tillhör, ålder, kön et cetera.

Så, avslutningsvis, är det väl ingen större överraskning, att jag varmt kan rekommendera den här boken till alla som funderar på frågor kring döden.

Liselotte Frejdig

Titel: Himlen är ett underskattat resmål
Författare: Hans-Erik Lindström
Förlag: Libris
Utgivning: 2018