Böneveckan för kristen enhet 18-25 januari

Böneveckan för kristen enhet, som äger rum 18-25 januari, inspireras i år av kristna i Indonesien. På många orter går kyrkorna över samfundsgränserna och håller gemensamma gudstjänster med fokus på bön och bibelläsning.

Böneveckan genomförs i
cirka 120 länder, uppdelat i två perioder – i vår del av världen i januari och i södra delen i juni månad. Materialet för 2019 har utarbetats av en ekumenisk grupp i Indonesien. Detta präglar utformningen av innehållet med temat ”Det rätta, endast det rätta, ska vara din strävan”.

I Indonesien bor 265 miljoner människor. 86 procent är muslimer. Det betyder att landet har världens största muslimska befolkning.

Tolv procent av befolkningen i Indonesien är kristna och inom det kristna rådet finns 89 medlemskyrkor. Här är medvetenheten stor om att bygga och stärka relationer med andra religioner. I materialet skriver indonesierna:
– Det är genom vår enhet i Kristus som vi förmår bekämpa orättfärdigheten.

Deras kraftfulla strävan att göra ”det rätta” blir en inspiration och utmaning också för oss i vår del av världen, säger Olle Kristenson, direktor för ekumenisk teologi vid Sveriges kristna råd:
– Och det är detta som vi tillsammans samlas kring i årets Bönevecka för kristen enhet. 

Här i Sverige firas ofta huvudgudstjänsten ekumeniskt tillsammans med lokala församlingar från olika kyrkor och samfund. Gudstjänsten firas normalt söndagen i böneveckan, det vill säga den 20 januari, vilken också är Bibelns dag.

Sveriges kristna råds webbsida finns aktuellt material att ladda ner som exempelvis förslag till gudstjänstordning och bibelord för varje dag under böneveckan.

Källa: SKR

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: