Europadomstolen tar upp belgiskt dödshjälpsfall

Europadomstolen tar nu upp ett fall av dödshjälp. Anmälan har gjorts av belgaren Tom Mortier, vars mor fick dödshjälp trots att hon var fysiskt frisk. Man informerade inte heller hennes anhöriga om beslutet.

De belgiska myndigheterna har hittills vägrat att ta upp fallet. Det betyder att Europadomstolen nu är den enda chansen för Tom Mortier att söka rättvisa för dödshjälpen som tog hans mammas liv. 

Läkaren som gav dödshjälp till Tom Mortiers mamma, utan att informera hennes familj, har varit en av de mest framstående förespråkarna av dödshjälp i Belgien. 

Välkomnar domstolens beslut

Juristen Robert Clarke, som representerar Tom Mortier, säger att man välkomnar att Europadomstolen nu beslut att höra prejudikatet som gäller rätten till liv – särskilt för de mest sårbara i samhället:
– Internationell rätt har aldrig etablerat en så kallad ”rätt att dö”. Tvärtom bekräftar den rätten till liv – särskilt för de mest utsatta bland oss. En titt på de sorgliga omständigheterna i detta fall avslöjar lögnen att dödshjälp skulle vara bra för samhället.

Tom Mortiers mamma fick dödshjälp 2012. Utan föregående samråd informerades sonen en dag senare på telefon med förklaringen att hon hade lidit av en ”obotlig depression”.

Den belgiska lagen om dödshjälp anger att personen måste vara i ett ”medicinskt utsiktslöst tillstånd av konstant och outhärdligt fysiskt eller psykiskt lidande som inte kan lindras, till följd av allvarlig och obotlig sjukdom eller olycka”.

Fysiskt frisk

Tom Mortiers mamma var fysiskt frisk. Psykiatern som behandlat henne sedan 20 år bekräftade att hon inte uppfyllde kraven i den belgiska dödshjälpslagen.

Tom Mortier menar att det stora problemet i vårt samhälle är att vi inte längre tar hand om varandra.
– Min mamma hade ett allvarligt psykiskt problem. Hon kämpade med depression under hela sitt liv. Hon behandlades i flera år av psykiatriker och så småningom bröts kontakten mellan oss. Ett år senare fick hon en dödlig injektion. Varken onkologen, som gav henne dödshjälp, eller sjukhuset hade informerat mig eller någon av mina syskon om att vår mamma ens övervägde dödshjälp, säger han.

Paul Coleman, direktor för ADF International, säger att det sluttande planet i Belgien är mycket tydligt. I fallet med Tom Mortiers mor tydliggörs de tragiska konsekvenserna.
– Enligt den senaste regeringsrapporten dödas mer än sex personer varje dag på detta sätt, och det kan fortfarande vara toppen av isberget, säger han.

Siffrorna avslöjar sanningen att när lagen väl godkänns kan effekterna inte längre kontrolleras, fortsätter han:
– Belgien har försatt sig i ett läge som i bästa fall underförstått säger till sina mest utsatta medborgare att deras liv inte är värda att leva, avslutar Paul Coleman.

Källa: Respekt