Dragkamp i Rom: Vart ska pengarna gå?

Vart ska de cirka 15 miljoner kronorna gå – till Roms eländiga infrastruktur eller Caritas?  Den frågan har nu lett till dragkamp mellan Roms borgmästare, Virginia Raggi, och Katolska kyrkan, som får uppbackning av allmänheten.

Varje år kastar turister i Den eviga staden omkring 15 miljoner kronor i småpengar i Fontana di Trevi. Den summan har tidigare gått till Caritas, som i sin tur har gett pengarna till behövande och fattiga. Men borgmästaren − som med sitt parti Femstjärnerörelsen 2016 tog makten i Rom − har beslutat att pengarna nu i stället ska läggas på stadens sönderfallande infrastruktur.

Stadens högsta beslutande organ har ställt sig bakom beslutet, som ska börja gälla från och med april. Det skriver brittiska BBC med hänvisning till katolska dagstidningen Avvenire.

Den här nya given har kommit som en fullständig överraskning för Caritas. Den kommer, enligt direktorn fader Benoni Ambarus, att slå hårt mot de fattiga.
− Men jag hoppas fortfarande att beslutet inte är slutgiltigt, säger han till Avvenire, som i en skarpt formulerad artikel med rubriken ”Pengar har stulits från de fattigaste” har gått till hårt angrepp mot nyordningen.

Enligt katolska nyhetsbyrån Ansa är upprördheten stor också bland allmänheten. På sociala medier uppmanar många nu den politiska ledningen att tänka om.

Virginia Raggi står för övrigt inte högt i kurs bland romarna som anklagar henne för att inte ta itu med den skuldsatta stadens många problem. Så sent som i oktober i fjol samlades tusentals arga demonstranter för att protestera mot bland annat stora hål i gatorna och växande sopberg.

Fontana di Trevi, som är nästan 300 år gammal, är en av Roms många turistmagneter. Det var också i den som vår svenska Anita Ekberg 1960 tog sitt berömda bad i Fellini-regisserade filmen La Dolce Vita, Det ljuva livet.

Text: Annica Skenberg
Foto: Bitte Assarmo

Källa: dr.dk