Blodig attack i katedral på Filippinerna

En blodig attack har drabbat katedralen i Jolo på den filippinska ön Sulu och kostat 20 människor livet. Terrorister tände den första sprängladdningen kort före mässans början. Den andra gick i luften när säkerhetstrupperna anlände. 81 människor sårades i denna den värsta attacken på åratal i Mindanao, ett fattigt och instabilt område. I motsats till det för övrigt mestadels katolska Filippinerna är befolkningen här till övervägande del muslimsk.

Det är hittills oklart, vilka förövarna är. Polisen misstänker den militanta gruppen ”Abu Sayyaf” som hör till ett nätverk av IS-terrorister. Jolo är en huvudort för gruppen, som finansierar sin verksamhet genom kidnappningar och utpressning av lösen från anhöriga.

Bland de döda är fem soldater. Bilder från kyrkan efter bombattentatet visar ett ödelagt kyrkorum. Redan 2009 och 2012 utsattes kyrkan för liknande attacker.

(Vatican News)