Peterskyrkan fick ny belysning

Sankt Peterskyrkan i Rom har fått en ny belysning. Första gången användes den på midnattsgudstjänsten på julnatten. I fredags invigdes den nya belysningen med LED-lampor permanent.

780 speciallampor med drygt 100 000 lysdioder sprider ljus över hela kyrkan ända in i minsta vrå. Man gör därmed både konstälskare och pilgrimer en stor tjänst, säger kardinal Giuseppe Bertello, president i Vatikanstatens förvaltningsorgan. Konstverk som hittills dolts i halvmörker blir nu synliga, och med hjälp av datorstyrning kan Peterskyrkan anpassa sin belysning efter behov.

Den tyska firman Osram, som levererat belysningen, uppger att den kräver 90 procent mindre energi än den hittillsvarande. Ändå kan den bli tio gånger starkare, säger koncernchefen. Planering och inrättande har tagit ett och ett halvt år, i samarbete mellan firman och anställda vid domkyrkobygghyttan vid San Pietro. Kostnaderna för tekniken har inte uppgivits.

2014 fick Sixtinska kapellet motsvarande belysningsteknik. Två år senare följde Petersplatsen, 2017 Rafaels stanzer i Vatikanmuseerna och i fjol basilikan Santa Maria Maggiore.

(Vatican News)