”Bara två procent kristna kvar i Syrien”

Under de senaste sju åren av krig har antalet kristna i Syrien sjunkit till endast två procent. Den kristna närvaron i Mellanöstern hotar att dö ut, mindre på grund av att kyrkor förstörts, mera till följd av att kristna män utvandrar medan familjer med en kristen och en muslimsk partner tenderar att följa islam. Det sade kardinal Mario Zenari, apostolisk nuntie i Damaskus, på en konferens i det katolska universitetet Péter Pázmány i Budapest nyligen.

Efter andra världskriget var nästan 25 procent av befolkningen i Syrien kristen. Ännu före krigets början 2012 utgjorde de kristna sex procent. Som en av orsakerna till nedgången nämnde nuntien de låga födelsetalen bland de kristna. En anledning till kardinal Zenaris besök i Ungern var president Orbáns erbjudande om ett bidrag på 1,5 miljoner euro till sjukvårdsprojektet ”Open Hospitals” i Syrien.

(Vatican News)