Hopp om förändring i El Salvador

Redan innan valresultatet tillkännagivits i El Salvador, är den salvadorianske kardinalen Gregorio Rosa Chavez optimistisk om resultatet. Han hoppas på en grundläggande förändring i landet, säger han.

Presidentval hölls den 3 februari, och resultatet väntades föreligga dagen därpå. Redan dessförinnan presenterade sig Nayib Bukele (38) som segrare. Han är tidigare borgmästare i huvudstaden San Salvador och leder rörelsen ”Nya Ideer”. Vänsterns kandidat Hugo Martinez erkände sig slagen, liksom högerledaren Carlos Calleja.

Kardinalen framhöll problemet med att integrera unga tidigare medlemmar i de beryktade Maraligorna. Flera lagförslag ligger för omröstning i parlamentet, men det saknas ett statligt skydd för dessa ungdomar. Och myndigheter och säkerhetskrafter försvårar ständigt för kyrkan att erbjuda ungdomarna ett framtidsperspektiv i landet.

(Vatican News)