Ovanligt besök hos president Erdogan

Greklands premiärminister Tsipras har nyligen besökt Turkiet och president Erdogan. Vid en ceremoniell middag hos presidenten på tisdagen deltog även, som en avvikelse från protokollet, den ekumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartolomaios I.

På onsdagen besökte Tsipras ön Chalkidiki i Marmarasjön – det var första gången på 90 år som en grekisk regeringschef hälsade på i det tidigare ortodoxa byggnadskomplexet med prästseminarium och teologisk högskola. Det stängdes 1971, när en ny turkisk lag förbjöd privata universitet. 

Chalkidiki var en av de viktigaste och mest ansedda ortodoxa utbildninsginstitutionerna. Särskilt viktig var dess teologi med sitt intresse för ekumeniska frågor. President Tsipras besök på Chalkidiki tolkas som ett av tecknen på att institutionerna snart kan komma att åter få tas i bruk av ortodoxa kyrkan.

(Kathpress)