Bokrecension: Heliga Birgitta

Hans Hellström:
Den heliga Birgitta (1303–1373)
Veritas, 2018

I ett synnerligen informativt häfte på knappt sextio sidor berättar Hans Hellström (tidigare förlagschef på Veritas) om Sveriges mest berömda helgon. På ett klargörande men kortfattat sätt får vi lära oss om det sammanhang Birgitta växte upp i, om de politiska spänningar som präglade Europa och kyrkan och om de avgörande händelserna i Birgittas liv som formade hennes vandring.

Ett kapitel berättar också om Elisabeth Hesselblad och hennes arbete med att återupprätta Birgittinorden, vilket ledde till att birgittinerna återvände till Sverige. I det avslutande kapitlet återges Johannes Paulus II:s vackra beskrivning av Heliga Birgittas spiritualitet där han bland annat skriver:

Den heliga Birgitta ville förmå människor att se jungfrun från Nasaret som en kvinnlig ikon av kristendomen. Hon försökte efterlikna Maria både som trogen hustru, mor och nunna; i jungfru Marias efterföljd försökte hon i varje omständighet att göra Guds vilja utan invändningar.

Kapitlen är korta och koncentrerade utan att bli tråkig uppräkning. Det märks att Hellström är van vid att formulera populärvetenskapliga texter som vill väcka nyfikenhet hos läsaren.

Den grafiska formen är tilltalande och bidrar till läsupplevelsen. Detta är en utmärkt bok att ha till försäljning på församlingarnas bokbord.

Mattias Lindström