”Konferensens resultat mycket uppmuntrande”

Pater Hans Zollner S.J.

Jesuitpater Hans Zollner leder Centret för barnens skydd vid Påvliga universitetet Gregoriana i Rom och han är en av de ledande bakom Vatikanens arbete mot övergreppsskandaler på det kyrkliga området.

– Vi har lyckats samla upp en mängd information och råd på verkligt konkreta, viktiga punkter, säger han i en intervju i Vatikanradion.

– Vi träffades redan på söndagseftermiddagen i organisationskommittén, och på måndagen hade vi ett möte med ledarna för den romerska kurians organ för att planera starten på att omsätta implementeringsprocessen. På kvällen hade vi en tidsplan klar för att snabbt få konkreta resultat, säger Zollner.

Konkreta resultat hade många hoppats på direkt efter konferensen om skydd för barn, men så långt nådde man inte. Därför var också mediernas reaktion på påvens avslutningstal ganska ljummen eller till och med besviken. 

– Riktlinjer för Vatikanstaden och lagar för Vatikanstaten skall snart gälla. Sedan skapas en ”insatsstyrka” som skall hjälpa biskopskonferenser världen runt som saknar kompetens. På många håll i Afrika och Asien fattas en förebyggande kultur, och både kyrka och samhälle saknar utbildade personer, säger Zollner.

– Vi sänder ut kvalificerade personer som ska understödja biskopskonferenser och ordensgemenskaper så att allt blir gjort för att unga ska gå säkra i den delen av kyrkan.

– Som jag ser det har denna konferens fått en mycket uppmuntrande effekt: omvändelse. En ny attityd, hos många biskopar, understryker pater Zollner.

(Vatican News)