Stockholms Gosskör sjöng i Peterskyrkan

Foto: Barbro Kauffman

Helgen den 23–24 februari gästade Stockholms Gosskör Rom och Vatikanen och fick tillfälle att sjunga i både Peterskyrkan och i Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, kardinal Arborelius titelkyrka.

På lördagseftermiddagen anlände kören till Santa Maria degli Angeli e dei Martiri och fick ett varmt mottagande av organisten Francesco och hans svensktalande fru Madeleine. Konserten klockan 17 var välbesökt och akustiken gynnsam, tyckte Karin Skogberg Ankarmo, konstnärlig ledare och dirigent för Stockholms Gosskör.

– Inte minst med tanke på renässansrepertoaren av Palestrina, Tallis och Thomkins, men också för det moderna tonspråket i Ave Maris Stella av Trond Kverno, säger hon.

Den magnifika barockorgeln trakterades av Magnus Bergman, och klingade samstämt med Heinrich Schütz Warum Toben die Heiden. Konserten varade i knappt en timme men kören fick också medverka i den efterföljande mässan. 

På söndagseftermiddagen var det dags för kören att sjunga i mässan i Peterskyrkan klockan 17. Charlotta Smeds, redaktionschef på Vatikanradion, hjälpte kören till rätta och fungerade som körens kontaktperson.

– Mottagandet var hjärtligt, om än präglat av kontraorder, och den mäktiga omgivningen fick tiden att stanna upp. Att få framföra Sänd ditt ljus och din sanning från 1000-talet, och den svenska folksången Det spirar i Guds örtagårdkändes stort. Jag kan bara hoppas att även mina korister kände historiens vingslag på samma sätt som jag, säger Karin Skogberg Ankarmo.

Celebrant vid mässan var kardinal Angelo Comastri, ärkepräst för Peterskyrkan. Basilikans musikansvarige, Maestro Capone, var enligt uppgift hänförd och hälsade kören hjärtligt välkomna tillbaka.  

– Det blev en fantastisk resa för mig och kören. En extra krydda var att vi också fick en glimt av påve Franciscus, som höll tal på Petersplatsen just som vi avslutade besöket uppe i Peterskyrkans kupol. Förmodligen blir detta en av de mest minnesvärda turnéerna för många av körens korister. Det blir det i alla fall för mig! avslutar Karin Skogberg Ankarmo.

Foto: Barbro Kauffman

FAKTA: STOCKHOLMS GOSSKÖR
Stockholms Gosskör bildades 1938 av Erik Algård. Sedan grundandet har kören rönt stor uppskattning nationellt och internationellt. År 2001 utsågs den till Choir of the Federation and Cultural Ambassadorinom EU, en titel som tidigare förärats bland andra King’s College Choir i Cambridge och Le Choeur de Montserrat. Körens grund är klassisk körmusik efter engelsk förebild men repertoaren spänner över alla genrer, en förändring som skedde i och med att Roland Nilsson tog över som konstnärlig ledare 1968. Han ledde sedan kören i 40 år och sedan 2008 är Karin Skogberg Ankarmo körens konstnärliga ledare. H. M. Drottning Silvia är körens högsta beskyddarinna.

Stockholms Gosskör sjunger allt från Bach till Coldplay och har de senaste åren medverkat såväl i Allsång på Skansen som vid Nationaldagsfirandet på Kungliga slottet. Kören turnerar regelbundet både i Sverige och utomlands och har sjungit i de flesta länder i Europa och även i USA. Kören gjorde 2011 en utlandsturné till Kina, med bland annat en direktsänd konsert i kinesisk radio.

Kören har cirka 180 medlemmar med körsångare från 8 år och uppåt, inkluderat en veterankör. Den turnerande Konsertkören består av 50 korister fördelat på stämmorna sopran, alt, countertenorer, tenorer och basar.